10 avontuurlijke wijsheden die je van The Lord of the Rings kunt leren - Vance

Nu aan het lezen

10 avontuurlijke wijsheden die je van The Lord of the Rings kunt leren

10 avontuurlijke wijsheden die je van The Lord of the Rings kunt leren

Zou jij je leven geven voor de kwaadheid van één ring? Niet iedereen, maar Frodo twijfelde hier geen moment over in de trilogie “The Lord of the Rings”. Deze trilogie van boeken werd geschreven door taalkundige J.R.R. Tolkien, als vervolg op het kinderboek “The Hobbit”.

De boeken werden vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog geschreven en uitgegeven in 1954-55. Het verhaal beschrijft het avontuur van Frodo en zijn vrienden door verschillende landen, op zoek naar een manier om de Ene Ring te vernietigen. Tijdens dit avontuur komen ze dwergen, orcs, elven en pratende bomen tegen. Dit leidt tot een verhaal vol magische levenslessen die wij in deze mensenwereld ook goed kunnen gebruiken.

1. Maak af waar je aan begonnen bent

Het zou wat zijn; legt Frodo die lange weg door Middle-Earth en Mordor af, en is hij eindelijk bij the Cracks of Doom maar houdt hij de ring toch voor zichzelf. Dan zou zijn hele reis voor niks geweest zijn. Het is goed om doelen te stellen en beloftes te maken, maar realiseer die dan ook en houd je eraan.

lord of the rings

2. Waardeer de kleine dingen

Zelfs Elvish bread kan lekker zijn als je verder niks te eten hebt. Of een biertje doen en samen zijn met je vrienden, van die kleine dingen die normaal lijken maar eigenlijk heel bijzonder zijn. Sta hier af en toe bij stil, zo geniet je er alleen maar extra van.

lord of the rings

3. Vraag om hulp

Frodo hoefde bij zijn vrienden niet eens om hulp te vragen, ze kwamen uit zichzelf. Dat is natuurlijk ideaal, maar niet iedereen kan aanvoelen dat jij in de problemen zit. Durf je collega’s of zelfs je leidinggevende af en toe om hulp te vragen als je vast komt te zitten. Gebruik de kennis en ervaring van mensen om je heen, zo ontwikkel je je alleen maar sneller.

lord of the rings

4. Je bent nooit alleen

Ook al gaat Frodo zijn voorbestemde lot in zijn eentje tegemoet, in werkelijkheid is hij nooit alleen. Frodo start zijn avontuur niet alleen en eindigt ook niet zo, omdat zijn trouwe vriend Sam hem nooit in de steek laat. Reik uit naar jouw eigen Samwise en Merry, en zoek wijsheid in de ervaren mensen om je heen. Er zijn altijd mensen die aan jouw kant staan.

lord of the rings

5. Wees niet bang om te falen

Frodo gaat zonder twijfel het avontuur aan die zijn oom Bilbo ooit begon, en laat angst hem niet in de weg staan. Soms neemt hij even een verkeerde beslissing, zoals Gollum in vertrouwen nemen en zich laten bijten door een spin, maar hier leert hij van. Twijfel niet te veel en durf een uitdaging aan te gaan, je hebt niks te verliezen en alleen maar ervaringen om rijker van te worden.

lord of the rings

6. Als elven en dwergen overweg kunnen, kan jij dat ook met je concurrentie

Gelukkig wordt de relatie tussen jou en je collega of concurrent niet tegengehouden door een eeuwigdurende oorlog. Probeer van elkaar te leren en gebruik elkaars talenten om beter te worden in je vak. Iemand van een ander vakgebied, of met een andere achtergrond, kan je zomaar een ander perspectief bieden op zaken.

lord of the rings

7. Sommige dingen zijn het waard om voor te vechten

Zo ook het redden van de levens van Ents en het beëindigen van een eeuwen-durende oorlog. Kijk naar al het goede om je heen; je thuis, je familie en vrienden, je studie of baan. Al dit zorgt ervoor dat jij je passie uit kunt oefenen, leuke dingen meemaakt en verhalen hebt om te delen. Vecht hier dan ook voor!

lord of the rings

8. Kijk verder dan iemands’ fouten

Wij maken weleens fouten, maar dat is wat ons mens maakt. Samwise gaf Frodo ook een kans toen de ring hem gek maakte en hij bijna zijn beste maatje liet stikken. Vergeef dus je collega of je vriend voor dat kleine foutje, en geef hem of haar een kans.

lord of the rings

9. Sta op tegen het kwaad

In Lord of the Rings vechten elven samen met dwergen en Ents met Hobbits om het kwaad van de Ring te bestrijden. Ook jij moet soms opkomen voor het goede en rechtvaardigheid laten gelden. Laat die collega die jij fraude zag plegen niet op vrije voet gaan, maar probeer dit eerlijk met je leidinggevende te bespreken.

lord of the rings

10. Jij bepaalt je eigen lot

Een Samwise kan je misschien wel steunen, en de witte tovenaar Gandalf brengt je wel wijsheid toe, maar uiteindelijk ben jij de enige die voor verandering in jouw leven kan zorgen. Laat niet alles afhangen van anderen, maar neem het heft in eigen handen en hak die knoop door.

lord of the rings

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.