10 dingen die je gezien moet hebben op de Dutch Design Week - Vance

Nu aan het lezen

10 dingen die je gezien moet hebben op de Dutch Design Week

10 dingen die je gezien moet hebben op de Dutch Design Week

Deze week vindt de Dutch Design Week plaats. Dit is een grootschalig internationaal evenement in Eindhoven waar alle facetten van design tentoongesteld worden. Dit kan gaan van interieur, kleding en kunst tot eten, games en conceptontwikkeling. Omdat er enorm veel te zien is, lijst ik even de 10 dingen op die je zeker niet mag missen.

Amber Mobility

Amber Mobility wil ervoor zorgen dat het bezit van een auto in 2020 een achterhaald fenomeen wordt. Ze ontwikkelen auto’s die speciaal bedoeld zijn om te delen. De auto weegt maar 650 kilo, heeft een actieradius van 400 kilometer en is bedoeld voor heel erg intensief gebruik. Door modulair ontwerp kan de auto telkens worden aangepast aan de laatste ontwikkelingen, zoals autonoom rijden. Je kunt deze auto niet kopen, maar alleen huren voor de rit die je moet maken.

Dutch Design Week - Amber Mobility
Initiatief nemer: Steven Nelemans (studeerde elektrotechniek aan TU Eindhoven)

Specs E-mobility: Electric Dutchman

Een e-scooter die volledig is aan te passen naar persoonlijk gebruik en smaak. De Electric Dutchman heeft een actieradius van 150 km en een slank design. De scooter is voorzien van Bluetooth en GPRS verbinding, dus ook nog eens helemaal ‘connected’. Het bedrijf wil zich naast particulieren ook richten op ondernemers, zoals koeriersdiensten.

Dutch Design Week-DDW-Specs E-mobility-Electric Dutchman

 

Reis naar de toekomst

Neem plaats in een oude DAF, zet een virtual reality-bril op en bekijk hoe mobiliteit eruitziet in 2050. Vliegende auto’s? Alles elektrisch? Brabant wil zijn bezoekers vragen hoe zij mobiliteit in de toekomst voor zich zien en in hoeverre zij denken dat elektrische en zelfsturende auto’s de toekomst hebben.

DDW-Dutch Design Week-DAF-reis naar de toekomst

Mine Kafon Drone

Wereldwijd stappen nog elke dag tien mensen op een landmijn. Massoud Hassani bedacht een soort speelgoedbal die door de wind aangedreven kan worden. Deze bal zou mijnen moeten detecteren. Hij werkte echter niet voor 100 procent, dus bedacht Hassani, samen met zijn broer Mahmud, een tweede ontwerp. Een GPS-gestuurde drone die de mijnen detecteert en ook onschadelijk maakt. Het doel is om de drone in te zetten om binnen tien jaar alle mijnen te ruimen.

IMG_0009
Initiatiefnemer: Massoud Hassani (studeerde met Mine Kafon af aan Design Academy Eindhoven)

Distance To Mars

Afstudeerproject waarbij de student zijn reis naar Mars heeft gemaakt. Waarom? Hij kwam erachter, dat terwijl ‘iedereen’ in de toekomst naar Mars moet kunnen, niemand aan de eisen voldoet van alle grote ruimte exploration companies. Hij heeft dus zijn eigen bedrijf opgestart en daarmee is hij naar Mars gegaan. Alle spullen die je gefotografeerd ziet, zijn meegenomen vanaf Mars of meegenomen naar de planeet.

DDW-Dutch Design Week-ruimtereis
Initiatief nemer: Jorick de Quaasteniet (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag)
DDW-Dutch Design Week-ruimtereis
Maanstenen van Jorick’s ruimtereis

Harper

Harper is een ‘hologram’, ondersteund door kunstmatige intelligentie, waarmee je echt kunt praten. Hij bestaat uit drie beeldschermen en drie stukjes plexiglas. Zo krijgt kunstmatige intelligentie een echt gezicht. Daardoor moet de slimme robot een stuk minder abstract zijn dan bijvoorbeeld Siri, die je terugvindt in de iPhone.

DDW-Dutch Design Week-hologram

VR-visualisatie van nieuwsfeiten

Een VR experience waar de VR-wereld een visualisatie geeft aan de cijfers die worden getoond in het nieuws. In het voorbeeld dat we zagen op DDW werd er verteld dat duizenden mensen waren verdronken in de Middellandse Zee. Dit wordt dan weergegeven met duizenden lijkzakken die in het water drijven. Dit klinkt erg luguber, maar de kans bestaat dat we op deze manier naar het nieuws kijken in de toekomst.

DDW-Dutch Design Week-VR

Vertigo

Overkom je hoogtevrees door VR, je loopt over een randje van een realistisch hoog gebouw. Het is een game-ervaring, maar het voelt net echt. Als je loopt heb je ook de neiging om gewoon te vallen. Je hele hoofd denkt dat je over het randje loopt.

DDW-Dutch Design Week-VRexperience

Ironman in het echt

DDW-Dutch Design Week-robotpak

Dit is een robotpak waarmee je de andere robot tegenover je kunt besturen. Zo verplaats je je als het ware in een ander lichaam. Met een VR-bril zou je ook door de ogen van de robot kunnen kijken. Zo ben je als het ware volledig verwisseld van lichaam.

Enversed Game Rooms

Deze manier van gamen zal een van de grootste concurrenten worden voor bowlingbanen, biljartcafés en minigolfbanen. Iedereen zal namelijk in de toekomst zijn verjaardagsfeestjes houden in deze Enversed Game Rooms. Hier speel je samen met vrienden in een virtuele wereld, waar je opdrachten moet volbrengen door samen te werken. Er komen ook VR-films in voor en spelletjes die ‘episodes’ hebben. Zo blijf je dus terug komen om verder te spelen of verder te gaan met een verhaal.

DDW-Dutch Design Week-VR-gameroom

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.