10 levenslessen die je van Game of Thrones kunt leren - Vance

Nu aan het lezen

10 levenslessen die je van Game of Thrones kunt leren

10 levenslessen die je van Game of Thrones kunt leren

De HBO serie ‘Game of Thrones’ heeft er inmiddels alweer zes seizoenen opzitten en is nog steeds gigantisch populair. De adaptatie van R.R. Martin’s boeken ‘A Song of Ice and Fire’ kreeg vorig jaar zelfs problemen met ongeduldige fans die een aflevering via livestream van Periscope uitzonden.

Niet heel gek dat deze serie, bekend om zijn schitterende locaties, sterk neergezette rollen en spannende verhaallijn, veel mensen beïnvloed heeft en dat ook blijft doen. In afwachting van seizoen 7, dat pas in de loop van volgend jaar op tv komt, hebben wij een lijst opgesteld met lessen die wij uit de boeken en serie leerden:

1. Iedereen maakt fouten

Ook Jon Snow is mens en wordt, ondanks de eed die hij aflegde om nooit intieme relaties te hebben met vrouwen, verliefd op een vrouw. Nu is het gelukkig niet altijd zo dat degene waar je verliefd op wordt je vijand is en jou uiteindelijk dood wil hebben. Fouten zijn er om gemaakt te worden, en daar leer je ook weer van. Sta ervoor open dat dingen soms mislopen en ga door.

game of thrones

2. Laat anderen je niet neerhalen

Wat anderen over je zeggen zijn niet meer dan slechts woorden. Trek je er niets van aan en bewijs hen het tegendeel. Alleen jij weet waar je krachten liggen. Zoals het lachertje van King’s Landing, Tyrion Lannister, zegt:

“Let them see that their words can cut you, and you’ll never be free of the mockery. If they want to give you a name, take it and make it your own. Then they can’t hurt you with it anymore.”

the game of thrones

3. Jij hebt de kracht om alles te bereiken; ongeacht je lengte, achtergrond of leeftijd

Arya Stark verliest, op haar zus na, haar hele familie op jonge leeftijd. Ondanks alles weet zij, in haar eentje, te overleven. Ook Jon Snow laat het feit dat hij een bastaard is hem niet tegenhouden Chief Commander van the Knight’s Watch te worden. Gebruik je tekortkomingen als excuus om beter te worden en meer te bereiken.

the game of thrones

4. “Any man who must say, I am the king, is no true king.”

-Tywin Lannister

Als je een keer geluk hebt, betekent het niet meteen dat alles je vervolgens aan komt waaien. Tyrion Lannister is misschien wel nakomeling van een koning, dit betekent niet dat hij geluk heeft. Met zijn intelligentie en welbespraaktheid moet hij leren opvallen. Wacht nog even met het schreeuwen van de daken dat je promotie hebt of ergens goed in bent, laat het eerst zien.

game of thrones

5. Het leven is oneerlijk

De kille winter die je tegenhoudt, het feit dat je kind bent van incestueuze ouders, of je wordt uitgehuwelijkt aan een man die gek is op martelen. Niet alles verloopt zoals je het had gewild en er gaat altijd wel iets mis op het foute moment. Niets aan te doen. Probeer je eroverheen te zetten en focus op de mooie dingen in het leven.

game of thrones

6. Pas je aan

Het is soms even nodig om te leren omgaan met een ietwat onaangename situatie. Probeer op de lange termijn te denken: niemand zei dat de weg naar succes makkelijk ging worden. Bedien even koffie voor je superieur, ook al weet je dat jij evenveel recht hebt om op die stoel te zitten. Daenerys Targaryen volgt haar broer in zijn zoektocht naar macht en trouwt met een vreemde die met haar mag doen wat hij wil. Uiteindelijk weet zij zelf de macht in handen te nemen en wordt Khaleesi: Queen of dragons.

the game of thrones

7. “Winter is coming.”

-Jon Snow

Figuurlijk bedoeld natuurlijk. Deze bekende quote uit Game of Thrones wordt tijdens de serie vaak herhaald. Voorbereiding is key en dat geldt niet alleen als er winter op komst is. Het kan nu heel goed gaan met bijvoorbeeld je financiën, projecten of deadlines, en misschien heb je zelfs tijd over. De storm is echter op komst, dus verleg je focus op de toekomst. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze toch altijd?

the game of thrones

8. “When you play the game of thrones, you win or you die; there is no middle ground.”

-Cersei Lannister

Het is heel goed om een doel voor ogen te hebben, maar besef wel wat het bereiken van je doel je gaat kosten. Het kan zijn dat je risico’s moet nemen, vriendschappen moet opofferen en tijd met je familie verloren gaat. In the Game of Thrones strijden zeven rijken om de macht van Westeros, maar dit gaat niet zonder dood, verraad, verlies en offers.

game of thrones

9. “A mind needs books as a sword needs a whetstone, if it is to keep its edge.”

–Tyrion Lannister

Lees boeken, verdiep je in achtergrondverhalen, houd het nieuws bij. Probeer anderen voor te zijn en blijf nieuwsgierig. In Game of Thrones geldt niet survival of the fittest, maar survival of the smartest. Oorlog is niks zonder strategie. Alleen dankzij zijn kennis en welbespraaktheid weet Thyrion zich door alle tegenslagen te worstelen.

the game of thrones

10. Het leven is kort, vooral in the Game of Thrones

Eddard Starke, Khal Drogo, Joffrey, Tywin… je kan je beter afvragen wie er niet dood is gegaan in de serie dan wie wel. Dit toont meer dan alles aan dat je elke dag moet leven alsof het je laatste is. Zorg ervoor dat je op het eind van de dag met een positieve blik terug kan kijken naar wat je die dag gedaan hebt.

the game of thrones

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.