10 wijsheden die je van Harry Potter kunt leren - Vance

Nu aan het lezen

10 wijsheden die je van Harry Potter kunt leren

Illustratie door Léa Taloc

10 wijsheden die je van Harry Potter kunt leren

Er komt altijd een punt in je leven dat je je realiseert dat niet alleen je ouders hebben bijgedragen aan je opvoeding. Muziek, vrienden, festivals: bijna alles heeft invloed op je interesses. Boven alles zijn het vaak de boeken die je leest en de films die je kijkt die bepalen welke stappen jij neemt in dat grote doolhof aan wendingen: je leven.

De Harry Potter boeken en films speelden een grote rol in de levens van velen. Niet alleen jong maar ook oud voelt zich aangetrokken tot deze wereld van magie, mysterie en spanning. Harry Potter is niet bepaald de voorbeeld-leerling voor iemand die ‘de Uitverkorene’ wordt genoemd. Hij maakt samen met zijn vrienden veel avonturen mee, waarin hij tig fouten maakt en risico’s neemt. Niet verrassend dat dit de generatie Harry veel levenslessen heeft bijgebracht.

1. Geloof in jezelf

Het klinkt heel cliché en dat is het ook, maar niet zonder reden. Als je niet in jezelf gelooft, hoe moet je dan anderen overtuigen van jouw krachten en kwaliteiten? Je helpt niet alleen jezelf ermee maar ook anderen. Ron geloofde in zichzelf toen hij in “De Steen der Wijzen” besloot het heft in eigen hand te nemen met de meest risicovolle speler van het menselijke schaakspel: het paard. Zeker van zijn zaak zette hij de stappen die nodig waren om hem en zijn vrienden te redden. Ronpower!

Harry Potter

2. Laat je niet tegenhouden door anderen

Soms leven mensen iets te veel in hun eigen comfort zone en trekken zij hun omgeving daarin mee. Zie die comfortabele space niet als beperking maar als uitdaging. Vind een uitweg en realiseer je eigen dromen. Harry liet zich ook niet tegenhouden door zijn adoptie-ouders toen hij de bezemkast in werd gestuurd. Tegen hun wil en verwachtingen in ging hij toch naar Hogwarts: School of Wizardry. Kijk, tovenaar worden is een beetje moeilijk om te realiseren, maar je kan wel promotie aanvragen als je denkt dat jij je werk beter kunt dan die evil collega van je.

Harry Potter

3. Soms is het even nodig om jezelf op te sluiten in een kast om tot jezelf te kunnen keren

Ok, Harry Potter nam dit iets te letterlijk met zijn slaapkamer onder de trap. Maar deze afgezonderde ruimte vormt wel een safe space waar hij tot zichzelf kan komen en manieren bedenkt om te ontsnappen. Soms is het even nodig om je af te zonderen van anderen. Je hoeft niet altijd alles meteen aan te pakken, het is ook goed om je terug te trekken en in alle rust je opties te overwegen.

Harry Potter

4. Wees ten alle tijden nederig

Goed dat jij zelf weet hoe intelligent en onmisbaar je bent, maar probeer niet over te komen als een arrogante know-it-all. Soms kun je het beste je kwaliteiten laten blijken uit de resultaten die jij genereert. Wees die stille kracht die uit het niets de wereld weet te veroveren of dat uitdagende concept succesvol weet te pitchen. Harry weet ook wel dat hij de voorbestemde is maar hij loopt er niet mee te koop. Dit zorgt ervoor dat arrogantie hem niet afleidt van wat er nou echt toe doet: het verslaan van Voldemort.

Harry Potter

5. Magie bestaat

Nee, een houten stafje en het uitroepen van een spreuk gaan jou niet helpen met het krijgen van die fantastische baan. Maar kennis uit boeken, muziek en creativiteit gaan jou dat wel brengen. Er is overal magie om ons heen, in de vorm van literatuur, vermaak, fantasie, technologie maar ook in ongrijpbare dingen als hoop, geloof, liefde en vriendschap. Magie is het bewijs dat het onmogelijke mogelijk is.

“We hebben geen magie nodig om de wereld te veranderen, al die kracht zit al in ons: we hebben de kracht om betere dingen te bedenken.”

-J.K. Rowling

6. Kennis is macht

Als jij daadwerkelijk weet waar jij mee bezig bent en hoe je bepaalde situaties kan beïnvloeden kom je heel ver. Hermelien is soms iets te ijverig in het beantwoorden van vragen, maar deze kennis brengt haar wél heel ver. Dankzij haar kennis en intelligentie heeft zij het vermogen om situaties in te zien en vooruit te denken. Zo weet zij een ‘extension charm’ te plaatsen in haar handtas, zodat ze meer mee kan nemen dan lijkt. Hiermee redt ze niet alleen haar eigen leven maar ook die van haar reisgenoten. Het is maar goed dat je niet tegen Hermelien hoeft te spelen met Trivia Crack, zij zou je keihard verslaan!

Harry Potter

7. Soms moet je angst in de ogen kijken om je doelen te bereiken

Het is heel fijn om in je eigen, veilige bubbel te blijven hangen, maar soms moet je even je tanden op elkaar zetten om verder te komen. Door je angsten te overwinnen liggen er niet alleen minder obstakels op je pad, je krijgt ook meer kracht en zelfverzekerdheid om je dromen achterna te gaan. Het is niet voor niets dat de leerlingen van Hogwarts in hun spreuken-les hun diepste angsten onder ogen moeten zien om hun lessen te leren.

Harry Potter

8. Blijf rustig in tijden van onrust

Het heeft geen zin om gigantisch te gaan stressen als er iets moet gebeuren. Haal diep adem, tel tot drie, en gaan! Je zult zien, zodra je hartslag wat rustiger gaat, verloopt het leven om je heen ook wat rustiger.

Harry Potter

9. Soms moet je alleen je eigen strijd aangaan

Harry is vaak omringd door vrienden die hem helpen en steunen, maar als het erop aankomt gaat hij zijn gevechten alleen aan. Dit is ook nodig voor je zelfontwikkeling. Je kan niet altijd afhankelijk zijn van anderen om iets te bereiken. Of dit nou betekent dat je elke dag naar dat rotbaantje moet om je eigen centjes te verdienen, of zelf die drie-hoofdige hond moet verslaan – so be it.

Harry Potter

10. Neem risico’s

De veilige optie is niet altijd de beste optie. Soms moeten er regels gebroken worden voor het grotere goed. Harry is in “de Relieken Der Dood” eigenlijk verbannen van Hogwarts, maar om de leerlingen van de school te redden van Voldemort zijn snede plannen moet Harry ze waarschuwen. Zo weet hij in te breken bij de school via een geheime passage.

Harry Potter

Zo zie je maar, met de kennis van Hermelien, de magie van Harry en het zelfvertrouwen van Ron kom je al heel ver. Op naar een magisch succesvol leven!

Meest gedeeld

De Ochtendprofeet is er niks bij, mis nooit het laatste Harry Potter nieuws.