11 manieren om koel de dag door te komen, ook als je werkt

Nu aan het lezen

11 manieren om koel de dag door te komen, ook als je werkt

11 manieren om koel de dag door te komen, ook als je werkt

Terwijl ik na een lange, warme werkdag maandagavond rustig aan een stokbroodje knabbelde in de tuin, kwamen één voor één mijn huisgenoten binnen. Ik geloof niet dat één iemand zei ‘Wát een lekker weer!’

De één had zo’n verbrande rug dat er al drie nachten niet was geslapen en de ander ging ‘maar even een pyjama’ aantrekken omdat een pak tijdens het werk met deze hitte en een plakkerige treinrit, absoluut niet te doen was.

Nu de zomer eindelijk is gearriveerd in Nederland is het zaak ons te behoeden voor alle negatieve gevolgen en de fijne momenten te koesteren. De zin om tot 11 uur ’s avonds op een terras te zitten, bijvoorbeeld. Of het legitieme excuus de lunch af te sluiten met een ijsje.

Hier zijn wat tips om de zomer met een goed humeur en koel hoofd door te komen.

1. Doe het rustig aan, en blijf binnen

easy

Even wat basiskennis: blijf uit de zon tijdens de warmste uren van de dag (11:00 tot 15:00) en vermijd fysieke inspanning. Een beter excuus om je work-out naar de avond te verplaatsen en nu te ontspannen met een glas limonade is er niet.

2. Komkommer

ogen

Als je naar buiten gaat is het overduidelijk slim om een zonnebril te dragen en zo je ogen te beschermen tegen het zonlicht. Maar als je de mogelijkheid hebt om te relaxen, wat dacht je er dan van om een paar plakjes komkommer op je ogen te leggen? Verkoelend en het vermindert opgezette ogen.

3. Koel je voeten

tenen

Van sokken is op dit moment geen sprake, elke vorm van schoenen met een open teen daarentegen wel. Om je vermoeide, verhitte voeten af te koelen, is het heerlijk ze te dompelen in een kom koud water – bijkomend voordeel is dat de rest van je lijf ook afkoelt.

4. Zet je hoed op

hat

Van rondlopen in de zon krijg je maar een heet hoofd. Dus zorg ervoor dat je bij een flinke wandeling of werk in de buitenlucht een hoedje opzet om een zonnesteek te voorkomen en je hoofd koel te houden.

5. Duik een supermarkt in

yoghurttt

Ben je in de stad en heb je éven een ijskoude break nodig? Ga naar de meest dicht bijzijnde supermarkt en parkeer jezelf voor het vriesvak of koeling. Alleen al het kijken naar koele yoghurt zal je verfrissen.

6. Sluit de ramen

vintage-kitchen-window-berlin-large

Werk je vandaag thuis, hou dan je gordijnen en zonnewering dicht en beperk je tot die delen van het huis waar de zon niet direct op schijnt. Deze plekken blijven aanzienlijk koeler. Hou ook je raam dicht in de zonnigste ruimtes zodat de hitte niet binnenkomt.

7. Planten

plant

Haal bewaterde planten naar binnen en sleep je planten met wat kommen water naar binnen – de evaporatie van planten verlaagt de kamertemperatuur.

8. Eet koud

salade

Er is een hele goede reden waarom we massaal naar frisse salades grijpen en een komkommer aantrekkelijker is dan een vette hamburger – koud eten zoals salades en fruit bevatten meer water, ze houden ons dus gehydrateerd en dat helpt ons lichaam op temperatuur te blijven.

9. Drink, drink, drink

citroen

Het is cruciaal om goed gehydrateerd te zijn, omdat je veel water verliest door zweet. Dus neem een groot glas en vul het gedurende de dag met water, sap of thee. Hoewel verleidelijk na een dag kantoorwerk droogt alcohol je juist uit, net zoals cafeïne.

10. Neem een duik

zwemmen

Als het meest dicht bijzijnde zwembad te druk is, kan je improviseren met een handwaterwarm badje of een koude douchebeurt. Daarnaast is een watersproeier in de tuin toegestaan voor mensen van alle leeftijden.

11. Bereid je goed voor voordat je naar bed gaat

bed

Slapen tijdens warme zomerdagen kan een nachtmerrie zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je alle voorbereidingen treft: neem een laken in plaats van je gebruikelijke dekbed en open je ramen volledig voordat je je frisse bed in duikt.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.