13 Boekentips voor de fans van 13 Reasons Why

Nu aan het lezen

13 Boekentips voor de fans van 13 Reasons Why

13 Boekentips voor de fans van 13 Reasons Why

Ook in een zwart gat nadat je de serie 13 Reasons Why helemaal hebt uitgekeken? We feel ya’. Want ondanks het feit dat Netflix deze week aankondigde dat er een tweede seizoen van de populaire high school serie komt, laat het vervolg helaas nog wel even op zich wachten.

Boeken zoals 13 Reasons Why

Geen nood, want gelukkig zijn er genoeg boeken die je komende zomer kunt gaan lezen die net als 13 Reasons Why van schrijver Jay Asher gaan over de lastige tienerjaren op een middelbare school. Wij zochten de 13 beste boektitels in dit genre bij elkaar, zodat je nog genoeg tijd hebt om ze voor de zomervakantie in huis te halen.

1. Jennifer Niven – Waar het licht is

Dit populaire boek van schrijfster Jennifer Niven is vertaald uit het Engels en is beter bekend onder de titel All the Bright Places. Het boek is niet alleen internationaal een groot succes, ook in Nederland won het vorig jaar gelijk een publieksprijs. Een verfilming is op dit moment al in de maak. In het boek volgen we een jongen en meisje van 17, Finch en Violet. Finch en Violet zijn allebei al op jonge leeftijd teleurgesteld in het leven, maar wanneer ze elkaar ontmoeten op het dak van de klokkentoren, praten ze elkaar om om niet te springen, en volgt een bijzondere vriendschap waarin ze weer van het leven leren houden.

2. Nicola Yoon – Alles wat je lief is

In het Engels verschenen onder de titel Everything Everything en al maandenlang een internationale bestseller. In het boek volgen we Madeline Whittier die letterlijk allergisch is voor de buitenwereld. Zo allergisch dat ze met haar 17 jaar nog nooit bezig is geweest. Totdat ze haar nieuwe buurjongen Olly ontmoet nadat hij plotsklaps voor haar raam staat met een messengeradres. De twee leggen contact, en langzaam kruipt Maddie uit haar schulp.

3. Rainbow Rowell – Eleanor & Park

Eleanor en Park zijn twee buitenbeentjes die niet zonder elkaar kunnen. Nadat ze op 16-jarige leeftijd naast elkaar in de klas komen te zitten ontstaat een bijzondere vriendschap waarbij de twee cassettebandjes en strips met elkaar uitwisselen. Een liefdevolle vertelling van een eerste liefde, die nooit eeuwig duurt en je soms tot wanhoop kan drijven. Maar toch durven de twee jonge hoofdpersonages vol voor elkaar te gaan. Hartverscheurend en vertederend tegelijkertijd.

4. Jay Asher – The Future of Us

Na 13 Reasons Why uit 2007 schreef auteur Jay Asher nog een boek over de middelbare school. Alhoewel The Future of Us minder goed werd ontvangen dan zijn debuut, is het boek natuurlijk toch een mustread voor de echte 13 Reasons Why fan. In dit boek volgens we Emma en Josh, twee onafscheidelijke vrienden op de middelbare school in 1996. Totdat Emma een floppydisk in handen krijgt met daarop haar Facebook pagina van 15 jaar later. Een kijkje in de toekomst, wat voor de lezer nu al het heden is. Maar Emma is niet blij met wat ze ziet, en probeert er alles aan te doen om haar toekomst te veranderen. En dat terwijl Josh het juist wil laten zoals het is..

5. Jay Asher – What Light

Nog een boek van Jay Asher, dat vrij recent is uitgebracht. In dit verhaal volgen we Sierra en Caleb, die allebei een lastige pubertijd doormaken. Sierra verhuist voor de feestdagen elk jaar naar een andere stad en wordt daardoor altijd verscheurd tussen twee woonplaatsen. Caleb worstelt met een herinnering uit zijn jeugd die hij maar niet van zich af kan schudden. Alle twijfel, ongemak en wantrouwen ten spijt, groeien de twee echter steeds dichter naar elkaar toe.

6. Lauren Olivier – Before I Fall

Deze prachtige debuutroman van Lauren Olivier wordt vaak vergeleken met 13 Reasons Why omdat we opnieuw een aantal hoofdpersonages volgen die zich afvragen welk effect kleine gebeurtenissen in hun leven een groot effect op dat van anderen kunnen hebben. Het stemt tot nadenken over de liefde, dood en relaties tussen mensen. Samantha Kingston, hoofdpersonage uit het boek, komt tragisch om het leven bij een ongeluk. Maar ze beleeft diezelfde dag in totaal zeven keer opnieuw, waardoor ze zich beseft dat ze met kleine aanpassingen een heel ander einde kan afdwingen.

7. Stephen Chbosky – The Perks of being a Wallflower

Charlie zit in het eerste jaar van zijn studie. Hij is geen nerd, maar ook niet populair. Verlegen, intelligent en introvert beweegt hij zich over de campus. Een muurbloempje. Maar dat blijft natuurlijk niet zo. Langzaam maar zeker begeeft hij zich in nieuw vaarwater waar hij leert omgaan met meisjes, dates, liefde, vriendschap en het leven. Je kunt immers niet voor eeuwig aan de zijlijn blijven staan. In 2012 verfilmt met Emma Watson en Ezra Miller in de hoofdrol.

8. Gayle Foreman – If I stay

De 17 jarige Mia is betrokken bij een ernstig ongeluk. Vanaf dat moment kijkt ze op een andere manier terug op haar dagelijks leven, haar school, familie en vrienden. Worstelde ze eerst nog met de vraag of ze haar familie en vriendje wel zou kunnen achterlaten voor een carrière als muzikant, nu lijkt dat allemaal niet meer ter zake te doen. Een indringend verhaal over hoe je leven plotsklaps kan veranderen en hoe liefde uiteindelijk alles overwint. Verfilmt met Chloe Grace Moretz in de hoofdrol.

9. Emily Lockhart – Wij leugenaars

De 17-jarige Cadence komt uit een steenrijke familie met wie ze elk jaar de zomer doorbrengt op een privé eiland. Omdat ze kampt met migraine en geheugenverlies, weet ze niet wat er twee jaar geleden voor verschrikkelijk ongeluk is gebeurd tijdens de vakantie, en niemand wil het haar vertellen. Maar langzaam keert het geheugen terug en ontrafelt ze een pijnlijke familiegeschiedenis vol hebzucht, jaloezie, intriges, haat en discriminatie. We were Liars wordt op dit moment verfilmt.

10. Jandy Nelson – Ik geef je de zon

Tweeling Jude en Noah van 13 zijn onafscheidelijk, zelfs al zijn ze heel verschillend. Noah is introvert, en worstelt met het feit dat hij gay is. Jude is juist heel uitgesproken en populair bij de jongens. In het boek vertellen ze afwisselend het verhaal van hun jeugd en vriendschap, alleen zit daar steeds 3 jaar tussen. Drie jaar waarin alles veranderd is. Langzaam maar zeker komt de lezer er achter waarom. Een spannend verhaal over familie, vriendschap, jong zijn en ouder worden, jaloezie, schuld en liefde.

11. John Green – Een weeffout in onze sterren

Beter bekend en verfilmd als The Fault in our Stars, deze bestseller van John Green is een boek wat je simpelweg gelezen moet hebben. Niet op de laatste plaats omdat de ernstig zieke hoofdpersonages Hazel en Gus een onvergetelijke reis naar ons eigen Amsterdam maken, maar vooral omdat de liefde en vriendschap tussen de twee tieners zo onbeschrijfelijk mooi verwoord is dat niemand het droog houdt bij het lezen van deze prachtige roman. Verfilmd in 2014 met Shaileen Woodley en Ansel Elgort in de hoofdrollen.

12. Laurie Halse Anderson – Speak

Volgens sommige lezers is dit boek zelfs mooier dan 13 Reasons Why. In het verhaal volgen we de 17-jarige Melinda, die na een ernstig gebeurtenis in de zomervakantie niet langer wil praten. Haar klasgenoten laten haar al snel links liggen en ze raakt steeds verder geisoleerd en eenzaam. De enige manier waarop Melinda zich kan uiten is via haar kunstwerken die ze maakt bij handenarbeid. Tot ze langzaam maar zeker haar kracht hervindt, en besluit om niet langer te zwijgen en iets te doen aan de hypocriete situatie die de middelbare school soms kan zijn.

13. Ellen Hopkins – Tricks

Tricks gaat over 5 tieners uit verschillende steden in Amerika die om diverse redenen in de prostitutie belanden. Drie meiden, twee jongens. Eén gay, sommige rijk, sommige arm. Een aantal met een gelukkig thuissituatie. Een aantal met helemaal geen familie. Het boek draait om het maken van belangrijke keuzes in je leven, risico nemen, ten onder gaan, opkrabbelen en ouder worden. En natuurlijk spelen liefde en sex daar een belangrijke rol in.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.