140 celebrities signeren brief aan wereldleiders: 'Armoede is seksistisch'

Nu aan het lezen

140 celebrities schrijven open brief aan wereldleiders: ‘Armoede is seksistisch’

140 celebrities schrijven open brief aan wereldleiders: ‘Armoede is seksistisch’

Oprah en Meryl Streep zijn enkele namen van 140 activistische beroemdheden die wereldleiders in een open brief op het hart drukken iets te doen aan ongelijkheid in de wereld.

Er is geen plek op de aardbol waar vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen, luidt de brief, maar de genderkloof is groter voor vrouwen die leven in armoede.

Armoede

De brief krijgt online aandacht onder de hashtag #povertyissexist. Oftewel: armoede is seksistisch, en is geschreven door welzijnsorganisatie ONE, mede-opgericht door U2-zanger Bono met als doel om extreme armoede en zo veel mogelijk ziektes uit de wereld te helpen.

Amerikaanse beroemdheden zoals Natalie Portman en Robin Wright hebben de brief ondertekend, net als zo’n 135.000 mensen. Zij herinneren leiders aan het feit dat 130 miljoen vrouwen ter wereld geen scholing krijgen en 39.000 meisjes elke dag tot eindbruid worden gemaakt.

De salariskloof – vrouwen die voor hetzelfde werk minder verdienen dan een man – verdient ook aandacht in  verklaring.

#TimesUp

De brief komt een paar dagen na een protestmars tijdens het filmfestival in Cannes. Onder leiding van actrice Cate Blanchett, spraken 81 vrouwen zich uit over genderongelijkheid in de filmindustrie. De prestigieuze filmprijs Palme d’Or ging in de geschiedenis pas twee keer naar een vrouw en 71 keer naar een man.

Genderongelijkheid

in de nasleep van de #TimesUp affaire is er de afgelopen tijd veel aandacht voor de schadelijke gevolgen van seksisme en systematische genderongelijkheid in de maatschappij. Toch is er volgens actrice Connie Britton (Nashville) werk aan de winkel.

Tegen de Britse tabloid The Independent zegt zij: “We moeten meer doen voor de vrouwen die nu over het hoofd worden gezien zodat elk meisje en elke vrouwen toegang heeft tot onderwijs en dezelfde kansen als hun broeders. Het is mijn hoop dat een ieder van ons, en in het bijzonder onze leiders, ons zullen vergezellen in de strijd voor volledige gelijkheid.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.