Na 26 jaar heeft Engeland weer een vrouwelijke premier

Nu aan het lezen

Na 26 jaar heeft Engeland eindelijk weer een vrouwelijke premier

Na 26 jaar heeft Engeland eindelijk weer een vrouwelijke premier

Voor de 2e keer in de Britse geschiedenis heeft Engeland een vrouwelijke minister-president. Sinds vandaag is Theresa May de nieuwe premier van het land. Alleen Margaret Thatcher ging haar voor. In Nederland hebben we – helaas – nog nooit een vrouwelijke minister-president gehad.

May heeft veel hooi op haar vork liggen. Nu de Brexit een feit is, moet er onderhandeld worden. Aan May de taak om deze onderhandelingen zo goed mogelijk voor het land uit te voeren. Gelukkig kan ze een voorbeeld nemen aan haar voorganger. Het land verkeerde ook in zware tijden toen Thatcher aan de macht kwam.

Margaret Thatcher (1925 – 2013) trad op 4 mei 1979 aan als minister-president van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Ze diende 11 jaar als premier en werd 2 keer herkozen. Thatcher hoorde bij de Conservative Party. De manier van aanpak en hetgeen waar zij voor stond wordt het thatcherisme genoemd. Na Thatcher werd het land geleid door John Major, Tony Blair, Gordon Brown en David Cameron. Na 26 jaar is het nu de beurt aan opnieuw een vrouwelijke premier, Theresa May.

Margaret-Thatcher-Briefcase-Vogue-3Nov15-Rex_b

Margaret Tatcher (1984)

Remain

Theresa May (59) was minister van Binnenlandse Zaken. May is van de Conservative Party en voerde campagne voor het remain-kamp om in de EU te blijven, maar moet er nu dus alles aan doen om zo ongeschonden mogelijk uit de EU te komen. Ook al was ze er zelf niet voor, ‘Brexit betekent brexit en we zullen er een succes van maken’ is wat ze zei. Van 2010 tot 2012 was ze minister voor Vrouwenzaken en Gelijkheid.

Volgens betrouwbare bronnen wil May een betere balans in geslacht in het kabinet, zegt The Independent. Op dit moment zitten er vijf vrouwen in het kabinet, maar het zou goed kunnen dat dat er binnenkort meer worden. In het kabinet van Thatcher zaten juist altijd veel mannen. De tijd zal leren of Thatcher gelijk kreeg in haar befaamde uitspraak “If you want something said, ask a man. If you want something done, ask a woman“.

quote-Margaret-Thatcher-if-you-want-something-said-ask-a-89663

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.