Na het behalen van je eindexamen zou je dit kunnen doen - Vance

Nu aan het lezen

Na het behalen van je eindexamen zou je dit kunnen doen

Na het behalen van je eindexamen zou je dit kunnen doen

Het was D-Day voor alle middelbare scholieren in ons land. Hebben ze hun eindexamen gehaald of niet? Sommigen hebben de champagne al open getrokken, terwijl anderen van ellende diep zijn weggekropen onder de dekens. Als het verlossende woord er dan eindelijk uit is, wordt er taart gegeten waarop de echte feestjes waarschijnlijk de komende weken volgen. In Nederland kennen we niet echte gekke tradities rondom het afstuderen, of je nu je diploma haalt of de middelbare school of de universiteit. In tegenstelling tot sommige andere landen…

Hoelahoepen

Door de jaren heen hebben de studenten van Wellesley College, vlakbij Boston, een traditie ontwikkeld die bestaat uit een intensieve race met (versierde) hoepels. Oorspronkelijk was het een May Day-activiteit, waarbij je de komst van de lente viert, maar later werd het gebonden aan het afstuderen. Tegenwoordig gaat het er zo fanatiek aan toe dat studenten ’s nachts bij de startlijn kamperen om een goeie plek vrij te houden voor hun vrienden die gaan afstuderen.

De winnaar van de race wordt ceremonieel in het Lake Waban gegooid. Die bijbehorende traditie is ontstaan toen een student van Harvard, verkleed als Wellesley-student, de race won. Toen zijn ware identiteit ontdekt werd, werd hij voor straf naar het meer gedragen en daar in gegooid.

Trashing

De volgende traditie wordt gehouden in drie verschillende landen: Italië, Argentinië en in de plaats Oxford, in Engeland. De naam zegt het eigenlijk al, bij deze traditie worden afgestudeerden besmeurd met ketchup, room en allerlei andere eetbare producten om hun status als afgestudeerde duidelijk te maken aan het publiek.

In de eerste twee genoemde landen is het een familie-ding geworden. In Engeland wordt het geheel nog wat heftiger aangepakt. Afgestudeerden worden daar gekleed in een academische jurk, inclusief witte strik. Vervolgens worden ze net als in de andere landen ondergedompeld in allerlei etenswaren én stoffen als confetti en glitter. Het gebeuren is door de jaren heen zo groot geworden dat de universiteiten zich moeten schikken naar bepaalde maatregelen die door de regering zijn opgelegd. Zo moet de confetti biologisch afbreekbaar zijn, de ‘trashings’ mogen niet plaatsvinden bij grote hoofdwegen. Daarnaast moesten studenten het vooral niet in hun hoofd halen het plaats te laten vinden vlakbij een examenlocatie.

Zwaarden

Vroeger werden universiteiten vooral bevolkt door jonge edelmannen. Dat feit is nog steeds zichtbaar in veel afstudeer-tradities wereldwijd. Zo dragen Finse afgestudeerden bijvoorbeeld een zwaard naar hun afstudeerceremonie. Dit zou staan voor het strijden voor wat het ‘goede, het juiste en de ware’ is.

Toch mag de student niet zomaar ieder zwaard meenemen naar de ceremonie. De Universiteit van Lund heeft opgelegd dat het een ‘ officieel gecertificeerd civiel zwaard van de onafhankelijke republiek van Finland’ moet dragen. Dat zwaard is precies 87 centimeter lang en weegt 1,6 pond. Het moet aan de linkerkant gedragen worden. En ondanks dat deze traditie misschien wat mannelijk in de oren klinkt, ook vrouwen dragen een zwaard. Mits het gedragen wordt in een gordel die overeenstem met de outfit zodat het wapen op passende wijze gedragen kan worden.

Naar de ceremonie als Snoopy

Afstuderen in het algemeen betreft niet de meest modieuze outfits. Tenminste, wereldwijd gezien. In Nederland verschijnen we op ons mooist op de uitreiking, in bijvoorbeeld Amerika of Engeland ligt er een academische jurk voor de studenten klaar. Dit heeft waarschijnlijk ermee te maken dat universiteiten oorspronkelijk bedoeld waren voor monniken en predikanten. De academische jurken zijn in principe de moderne versies van de jurken van de priester.

En als je er dan toch al raar uit ziet, kun je maar beter heel gek naar de ceremonie komen. Tenminste, zo denken ze erover op het Kanazawa College of Art in Japan. Hoe gekker hoe beter is het statement daar. Je moet er dan ook niet raar van op kijken als je tijdens hun ceremonie’s studenten ziet, gekleed als Iron Man, Snoopy, als een gigantische cello of in een handgemaakt pantser.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.