Met deze 5 tips val je heerlijk in slaap ondanks de zomerse hitte - Vance

Nu aan het lezen

Met deze 5 tips val je heerlijk in slaap ondanks de zomerse hitte

Met deze 5 tips val je heerlijk in slaap ondanks de zomerse hitte

Heerlijk die zomer. De ene dag een terrasje, de andere dag naar het strand. We plannen die zomer wel vol. En zeg nou zelf, wie wordt er niet vrolijk van een dosis zonnestralen? Helaas komt er aan iedere zomerdag een eind. En helaas heeft ook niet iedereen de tijd om zijn of haar dag te spenderen in een luie stoel met een glas wijn in de hand. Er moet ook gewerkt worden en een goede nachtrust is aan het einde van zo’n dag dan dus ook van groot belang. Jammer genoeg is het niet altijd even gemakkelijk om in slaap te vallen in die zinderende hitte. Vooral niet als je op een zolderkamer slaapt (just like me).

Als we slaperig worden, zetten onze bloedvaten in de huid zich namelijk uit en worden onze handen en voeten warmer. Het NCBI, National Center for Biotechnology Information, heeft hier eerder onderzoek naar gedaan. Daar kwam uit dat dit het lichaam helpt om af te koelen. Daardoor daalt de temperatuur dus. Voor je lichaam is dit een teken om te gaan slapen en in slaap te blijven. Maar als het warm is, is het voor je lichaam veel moeilijker om af te koelen, en daarom ook veel moeilijker om in slaap te komen. Om te voorkomen dat iedereen dadelijk oververmoeid op het werk/een festival/de vakantiebestemming verschijnt, hebben wij vijf tips op een rijtje gezet om prettig in slaap te vallen en lekker uitgerust wakker te worden.

1. Leg je lakens in de vriezer

Als er naast al die ijsjes nog ruimte over is in je vriezer, is het een idee om al je lakens daarin te leggen zodat je ’s avonds in een aangenaam koel bed kunt stappen. Heb je toch iets te enthousiast ijs en barbecue-vlees ingeslagen en is er niet zoveel ruimte? Dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor alleen je hoofdkussen of een shirt dat je voor het slapengaan aantrekt.

2. Kruik in de vriezer

De rubberen zak (met lekker zacht panter-printje in mijn geval) is onze grootste vriend in de winter. Vul hem met heet water en je blijft de hele nacht lekker warm, maar andersom werkt het natuurlijk ook. Wanneer je hem vult met water en in de vriezer legt, heb je ’s avonds een zacht kussentje. Vul hem niet helemaal tot boven toe, want water dat bevriest zet natuurlijk uit.

3. Maak zelf een airco

Een airco is nog altijd de beste oplossing tegen de hitte, één nadeel: ze zijn behoorlijk prijzig. Een goedkoper alternatief is een ventilator. Die kun je bijvoorbeeld ’s avonds voor het raam zetten wanneer het buiten wat afgekoeld is, zo kan hij de koudere lucht naar binnen blazen. Wat je nog beter kunt doen is een aantal flessen bevroren water voor het ding zetten zodat het de kans krijgt écht koude lucht te blazen.

4. Lauwe douche

Neem net voor het slapengaan een lauwe douche zodat je alle hitte uit je lijf kunt spoelen je lekker afgekoeld naar bed kunt gaan. Let hier wel op dat je een lauwe douche neemt en geen koude, want dan gaat je lichaam juist warmte produceren om op temperatuur te blijven.

5. Houd alle ramen dicht

Het lijkt zo logisch om alle ramen open te zetten in de hoop te kunnen profiteren van ieder miezerig briesje dat voorbij wappert. Het tegendeel is helaas waar. Door alles open te zetten vult je kamer zich juist met warme lucht en is het aan het einde van de dag alleen maar lastiger dit er weer uit te krijgen. Je kunt het beste alle ramen, rolluiken en het luxaflex sluiten en pas ’s avonds, als het buiten minder warm is, ze nog even open zetten. Denk er dan wel aan je lampen uit te zetten, dit helpt niet alleen tegen de hitte maar ook om alle muggen buiten te houden.

Slaap lekker!

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.