7 tips om de kerststress te verminderen - Vance

Nu aan het lezen

7 tips om de kerststress te verminderen

7 tips om de kerststress te verminderen

Je zou denken dat de maand december een en al feest is, maar voor velen is de aanloop naar de feestdagen heel stressvol. Nadat de goedheiligman het land uit is, staat de volgende bebaarde man alweer voor de deur met zijn feestdag. De eerste uitnodigingen voor de jaarlijks terugkomende kerstborrels, diners en feestjes stromen al begin van de maand binnen. Je agenda begint al langzaam vol te raken met verplichte afspraken en dan hebben we het nog niet eens over het optuigen van de kerstboom.

Ik heb daar toch allemaal geen tijd voor, zou je denken. Hoe ga je om met deze kerststress tijdens je dagelijkse werkzaamheden en misschien nog wel het belangrijkste: hoe geniet je van de feestdagen onder deze drukte?

1. Plannen, plannen en nog eens plannen

Bij de meeste mensen dringt het vaak eind november, begin december pas door dat er naast het plannen van een gezellige Kerstavond daadwerkelijk cadeaus moeten worden gekocht voor onder de kerstboom. Maak een planning met wat je wanneer gaat aanschaffen, zodat je snel en doelgericht een cadeau koopt en niet uren door de stad slentert opzoek naar het perfecte cadeau. Maar, de kerstboom moet er wel staan om de cadeaus onder te leggen.

Ik hoor je al denken: “Ja hoor, weer die zolder op en alle lampjes en ballen naar beneden sjouwen”. Het is en blijft een dagtaak, maar dat is ook te plannen om je kerststress te verminderen. En zeg nou zelf, je waant je vanzelf in kerstsferen wanneer de stoffige doos open gaat met alle vrolijke kerstversiering.

2. Durf nee te zeggen

Bovendien is december de maand dat je tientallen Facebook-invites binnenkrijgt met de kersteditie van je favoriete feestje of een uitnodiging voor de kerstborrel van je werk. Hoe verleidelijk het ook is om alle evenementen mee te pakken, durf een keer nee te zeggen. Probeer je Christmas Party’s terug te dringen naar twee of drie, zodat je geen overkill krijgt aan afspraken tussen de werkdagen door.

En als je echt geen nee kan zeggen, verzet je kerstdiner met je beste vrienden een of twee weken, naar een rustigere periode. Daarnaast is het voor je portemonnee wat minder pijnlijk.

3. Verlanglijstjes zijn de key

Een groot voordeel aan onze oudhollandse feestdagen, zijn de verlanglijstjes. Waarom geen verlanglijstjes vragen voor Kerst? Het vermindert een hoop stress en bedenktijd om het perfecte cadeau te bedenken. Wees niet verlegen om te vragen naar de cadeauwensen van iemand. Het is natuurlijk leuker om iemand te verrassen met een zelfverzonnen, origineel cadeau, maar het levert wederom meer stress op.

4. Inpakservice

Wanneer je online een cadeau koopt, is er steeds vaker een optie om je cadeau te laten inpakken tegen een bepaalde prijs. Weer een handeling minder zou ik zeggen. Daarnaast zijn er steeds meer upcoming inpakservices rond de feestdagen. Op 21 en 22 december wordt er in Nijmegen een winkel ingericht waar je net gekochte aankopen voor je worden ingepakt. Met vertoon van je kassabon doen zij dit zelfs gratis voor je!

5. Kerstdiners uithanden geven

Ben jij elk jaar weer de klos tijdens kerst omdat jij net degene bent die goed overweg kan met een pan? Hoe leuk je het stiekem ook vindt om een kerstdiner voor te bereiden voor de gehele familie, durf het ook een keer uithanden te geven. Het scheelt je een hoop werk en jij verdient het ook een keer om aan de kersttafel aan te schuiven zonder er iets voor te hoeven doen.

6. Shop op tijd je perfecte outfit

Een van de grootste stressmomenten rond de kerstdagen is de kerstouftit. Vooral bij vrouwen begint het zoeken naar sparkling en shiny kerstjurkjes al vroeg te kriebelen, maar door de drukte wordt het vaak last minute werk. Er zijn tal van online webshops met mooie en geschikte kerstoutfits. Je kunt het rustig thuis passen en gelijk kijken of de hakken van vorig jaar er leuk onder staan.

En voor de kledingcrisis die tijdens Oud & Nieuw altijd opkomt: doe lekker je outfit van vorige kerst aan. Iedereen is al vergeten hoe je er toen uitzag door je shining outfit van dit jaar en het vermindert een hoop stress.

7. Vergeet niet te genieten

Last but not least: vergeet vooral niet te genieten van de feestdagen. Er zijn niet veel momenten in het jaar dat je met je hele gezin, familie of vriendengroep bij elkaar bent. Neem daarnaast even tijd voor jezelf en bedenk wat je in 2016 hebt bereikt. Waar wil ik me volgend jaar meer op gaan focussen? Of wat wil je in 2017 meer los gaan laten? Laat het einde van het jaar ook een reflectiemoment zijn voor jezelf.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.