7 wijsheden die je van The Shadow of the Wind kunt leren - Vance

Nu aan het lezen

7 wijsheden die je van The Shadow of the Wind kunt leren

7 wijsheden die je van The Shadow of the Wind kunt leren

Het boek The Shadow of the Wind geschreven door Carlos Ruiz Zafón werd uitgebracht in 2001 en was al snel één van de grootste best-sellers in de wereld, met vijftien miljoen verkochte kopieën wereldwijd.

Het na-oorlogse verhaal, gesitueerd in Barcelona, beschrijft die van Daniel Sempere die het boek Shadow of the Wind van Julian Carax uitkiest welke hij, naar eeuwenoude traditie, de rest van zijn leven moet beschermen. Na het lezen van het boek raakt hij geobsedeerd met de auteur en wil hij alles over Carax te weten komen.

Het boek en Carax’ leven blijken één groot mysterie dat meerdere verhalen over liefde, verlies en tragedie vertelt. Niet verassend ook dat dit boek veel wijze lessen met zich meebrengt.

Shadow of the wind

1. “Fools talk, cowards are silent, wise men listen.”

Het is niet altijd de meest wijze beslissing om bij alles je mond open te trekken. Soms is het goed om even aandachtig te luisteren naar wat een ander je vertelt en niet overal commentaar op te geven of assumpties bij te betrekken. Écht luisteren is ook een kunst.

Shadow of the wind

2. Het leven is niet alleen rozengeur en maneschijn

Daniel ontdekt het tragische liefdesverhaal van Julian en Penelope. Julian komt er in Barcelona achter dat zijn grote liefde Penelope zijn halfzus is, en zij komt uiteindelijk te overlijden bij de geboorte van hun doodgeboren kind. Als alles goed lijkt te gaan slaat zijn leven zomaar om in een nachtmerrie. Les hieruit is dat je mislukking niet jouw leven moet laten beheersen. Even stilstaan en wegkwijnen in verdriet mag, maar ga daarna weer verder hoe moeilijk dit ook lijkt.

Shadow of the wind

3. “People tend to complicate their own lives, as if living weren’t already complicated enough.”

Het heeft geen zin om moeilijk te gaan doen over zaken die eigenlijk heel simpel zijn. Het leven is al lastig genoeg met al zijn uitdagingen, tegenslagen en onverwachte wendingen. Maak niet van een mug een olifant; soms is iets heel makkelijk op te lossen.

Shadow of the wind

4. Volg je gevoel

Daniel kiest het boek Shadow of the Wind uit, omdat hij het gevoel heeft dat dit boek op hem heeft zitten wachten. Dankzij dit boek leert hij veel op zijn eigen leven reflecteren en neemt hij beslissingen die hij anders nooit had genomen. Dit toont aan dat het goed is om naar je gevoel te luisteren, dit zal een positieve invloed op je leven hebben.

Shadow of the wind

5. Houd je aan je beloftes

Daniel’s opa vertelt hem dat hij een boek uit de Cemetery of Forgotten Books moet kiezen, en deze zijn hele leven moet beschermen. Het boek speelt vervolgens een dusdanig belangrijke rol in zijn leven dat het alles beïnvloedt. Hij houdt zich aan zijn belofte en dit verandert meer dan hij ooit had durven dromen. Zo zie je maar, er komt alleen maar goeds van vertrouwen en eerlijkheid.

Shadow of the wind

6. De kleinste dingen kunnen de grootste impact hebben

Daniel raakt na het lezen van het boek geobsedeerd met het verhaal en de personage Julian Carax. Hij komt er zelfs achter dat een heuse Laín Coubert al jarenlang Carax’ boeken koopt en verbrandt. Wat eerst slechts een boek lijkt, verandert vervolgens het leven van Daniel, en hij maakt er een missie van het boek te beschermen van Coubert.

Shadow of the wind

7. “Books are mirrors: you only see in them what you already have inside you.”

De kunst van literaire werken is vaak dat de kern van het verhaal tussen de zinnen te lezen is. Door je in dat doolhof aan verborgen wijsheden te bevinden kom je weleens jezelf tegen en leer je veel nieuwe dingen over jezelf. Zo deed Shadow of the Wind Daniel inzien dat hij niet langer moest wachten met het trouwen van zijn grote liefde: Beatriz Aguilar.

Shadow of the wind

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.