8 wijsheden die je van Anna Karenina kunt leren - Vance

Nu aan het lezen

8 wijsheden die je van Anna Karenina kunt leren

8 wijsheden die je van Anna Karenina kunt leren

De roman ‘Anna Karenina’ van de Russische graaf Leo Tolstoj verscheen voor het eerst in 1878. Dit tragische verhaal bestaat uit acht delen en beschrijft het leven van Anna Karenina; haar mislukte huwelijk, ontrouw met Vronsky en haar onverwachte zwangerschap.

Dit 19e-eeuwse verhaal lijkt wellicht ouderwets, maar tussen de regels door zijn er veel verborgen levenslessen te ontdekken die tijdloos zijn. Ware liefde, tragedie en meer in de Book Series van deze week…

1. Haast je niet

Anna Karenina trouwde te haastig en werd al snel verliefd op een ander, waardoor haar huwelijk stuk liep. Of het nou gaat om je huwelijk, het aannemen van een baan of halsoverkop op reis gaan – denk even na. Je hoeft niet te haasten, doe rustig aan en overweeg je opties.

Anna Karenina

2. Het gaat om je innerlijk, niet je uiterlijk

In het boek verkiest Kitty Vronsky boven Levin als haar potentiële man, omdat hij knap en charmant is. Al snel wordt Vronsky verliefd op Anna en maakt Kitty geen kans meer. Vronsky mag dan wel niet de knapste zijn, hij blijkt uiteindelijk wel de meest trouwe man.

3. Ware liefde bestaat

Of nou je baan je ware liefde is, je hond of bonbons met karamelvulling, het bestaat. Volg je gevoel, gebruik je passie en zet je baan, je stage, je studie om in iets waar jij met plezier naartoe gaat en voldoening uit weet te halen.

Anna Karenina

4. “What is, is.”

Soms kan je ergens niet omheen en moet je het gewoon accepteren zoals het is. Anna moet er ook mee leven dat een bepaald lot al voor haar klaar staat, of ze het wil of niet. Kijk niet naar hoe oneerlijk de situatie is waarin je je bevindt, maar bedenk een productieve manier om er mee om te gaan.

Anna Karenina

5. Ritme hoeft niet saai te zijn

Het feit dat je zit vastgeroest in een ritme van 9 tot 5 hoeft niet te betekenen dat dat acht saaie uren zijn. Je kan van die uren maken wat je wil. Levin is in het boek niet meer dan een simpele landeigenaar, die van ritme en een simpel leven houdt. Hij is trots en gelukkig met dit leven en helpt de armen door hen werk te bieden.

6. Vergeet niet aan jezelf te denken

Hoofddoel moet het nastreven van je eigen doelen zijn. Slapeloze nachten, stress en hard werken hebben geen zin als je het niet allemaal voor je eigen belang doet. Anna laat zich zo door haar omgeving beïnvloeden, dat zij haar eigen principes vergeet. Hierdoor verliest zij een gevoel van eigenwaarde.

Anna Karenina

7. Wees daadkrachtig

Weet wat je wil en streef dat ook na. Er is niets zo erg als in het rond dwarrelen zonder te weten waar je naartoe gaat of waar iets toe leidt. Kitty onderdrukt haar gevoelens en doet zichzelf geloven dat ze een leven verlangt dat ze eigenlijk niet wil. Gevolg is een ongelukkig leven waar zij niet meer uit weet te komen.

8. We verdienen allemaal educatie en kansen

De maatschappij en tijd waarin Anna Karenina leeft bestaan uit een tweedeling: arm en rijk. De rijken hebben toegang tot alle kennis en boeken die de wereld rijk is, terwijl de armen met hard, ruig werk niet meer verdienen dan een paar centen en een stuk brood. Gebruik jouw recht op educatie en benut het. Verken de wereld aan kennis die voor jou opengesteld wordt.

Anna Karenina

Meld je aan voor de nieuwsbrief.