Landelijke #ActieZeikwijf volgt na rechterlijke uitspraak over wildplassen

Nu aan het lezen

Landelijke #ActieZeikwijf volgt na rechterlijke uitspraak over wildplassen

Landelijke #ActieZeikwijf volgt na rechterlijke uitspraak over wildplassen

Vernederend, dat vinden de vrouwen achter Actie zeikwijf: urinoirplassen voor vrouwen van de rechterlijke uitspraak bij de zaak van de wildplassende Amsterdamse Geerte Piening.

Met de landelijke “actie #zeikwijf”, willen de vrouwen met ‘trots en een knipoog’ zo veel mogelijk andere vrouwen een urinoir laten bezoeken. Daar moeten ze foto’s maken van hun pogingen om op een ‘schone en waardige manier’ te plassen in urinoir.

Het initiatief is een reactie op ‘Wildplasgate’, de zaak waarbij Piening een boete aanvocht na te zijn bekeurd voor een potje wildplassen in de Amsterdamse binnenstad in 2015. Ze kreeg alsnog een (verlaagde) boete van 90 euro.

Landelijke actie

De rechter zei dat Piening bij hoge nood desnoods naar een urinoir voor mannen kon gaan. Dat is geen oplossing, zeggen medestanders, omdat de meeste urinoirs zijn ontworpen voor mannen.

De uitspraak riep ook vraagtekens op Cathelijne Hornstra, oprichter van de facebookpagina ‘urinoirplassen voor vrouwen’. In eerste instantie organiseerde zij een kleinschalig evenement in Amsterdam, maar na veel aandacht in de nationale en internationale media besloot zij met een groep gelijkgestemden het protest te verheffen tot landelijke niveau.

#Actiezeikwijf

Zaterdag is het zo ver, is te lezen in het aangekondigde evenement waarvoor nu al zo’n 1100 mensen zich hebben aangemeld en zo’n 8000 geïnteresseerd zijn. Het vindt plaats in verschillende steden waar organisatoren klaar staan bij urinoirs met camera om ludieke foto’s te maken die ze later op sociale media zullen verspreiden onder de hashtag #actiezeikwijf.

Voor degene die niet publiekelijk gebruik willen maken van een urinoir (handen omhoog!) hebben de initiatiefnemers nog wel een tip. “Wij vragen mensen die niet naar ons kunnen komen, om creatief te zijn en ons te steunen op social media door ook foto’s te plaatsen onder de hashtag #actiezeikwijf”, aldus de organisatie. Online de petitie invullen is ook een optie. De verzamelde foto’s zullen ze aanbieden aan Jet Bussemaker.

Pee

Met de actie bewijzen de dames dat geen woorden maar daden duidelijk moeten maken dat het voor vrouwen niet mogelijk is om op een schone en waardige manier te plassen in een urinoir ontworpen voor mannen.

Of met andere woorden: POWER TO THE PEEPEE!

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.