Adidas brengt sneaker uit gemaakt van gerecycled oceaanplastic - Vance

Nu aan het lezen

Adidas brengt sneaker uit gemaakt van gerecycled oceaanplastic

Adidas brengt sneaker uit gemaakt van gerecycled oceaanplastic

Adidas heeft een duurzame schoen ontworpen die bijna helemaal gemaakt is van gerecycled oceaanplastic, en het resultaat is fantastisch! De bovenkant van de sneaker bestaat volledig uit vezels en garens die teruggewonnen zijn uit illegaal gewonnen oceaanafval.

Vorig jaar kwam Adidas met een prototype van een 3D-geprinte sneaker gemaakt van volledig gerecycled oceaanplastic. Inmiddels zijn de limited-edition sneakers er in fysieke gedaante, en dan net even iets beter dan het prototype. Zo ziet de zool er inmiddels niet meer 3D-geprint uit, en zijn ze ook soepel genoeg om in te rennen. Eigenlijk net als alle andere sneakers die het merkt aanbiedt, maar dan net even iets unieker.

De basis van de sneaker bestaat uit duurzaam opvulmateriaal. De rest van de sneaker bestaat uit gerecycled plastic en afvallige vissersnetten uit oceanen. De collectie komt voort uit de samenwerking tussen Adidas en Parley for the Oceans, een organisatie met als doel een einde te maken aan oceaanvervuiling.

Zo wordt de nieuwste Adidas sneaker gemaakt

De samenwerking tussen Adidas en Parley staat voor innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Nieuwe standaarden

“We zijn erg trots dat Adidas meedoet met deze missie, en haar creatieve kracht gebruikt om te laten zien dat het mogelijk is om oceaanplastic om te zetten in iets cools en nuttigs”, laat Parley-oprichter Cyrill Gutsch weten. “Plastic in bruikbaar materiaal veranderen is niet eenvoudig, maar nu we het eenmaal gedaan hebben zal het in de toekomst wel eenvoudiger worden,” laat oprichter van Parley tot the Oceans, Cyrill Gutsch, weten.

“We creëren nieuwe standaarden, materialen en technologieën die zeer verschillend zijn van het materiaal waar de sportindustrie meestal mee werkt. Het is geen makkelijke operatie, maar de eerste stap is gezet. Nu kunnen we nieuw plastic vervangen door gerecyclede afval uit onder meer de oceanen.”

De gehele schoen bestaat uit gerecycled materiaal

De sneakers gemaakt van gerecycled oceaanplastic

Geen makkelijke klus

Het terugwinnen van het illegaal gewonnen afval was geen gemakkelijke klus. The Sea Shepherd Conservation Society wist het illegaal gewonnen afval terug te halen na een 110-daagse(!) expeditie. De groene visnetten die tijdens de reis werden opgehaald zijn verwerkt in het bovenmateriaal van de sneaker.

Op het moment is het hoofddoel van de samenwerking om aandacht te vragen voor productie en milieu. Ook heeft Adidas plannen om in de toekomst vaker gerecycled oceaan afval te gebruiken in haar productie.

“Deze materialen worden nu geleidelijk stap voor stap verwerkt in de belangrijkste Adidas productcategorieën, om de productie van nieuw plastic te verminderen”, laat het bedrijf weten.

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.