Dit zijn de vier soorten afzeggers die je in je leven ontmoet

Nu aan het lezen

Dit zijn de vier soorten afzeggers die je in je leven ontmoet

Dit zijn de vier soorten afzeggers die je in je leven ontmoet

Het is de gouden eeuw voor afzeggers, kopt The New York Times. Eufemistisch, want er gaat haast geen dag voorbij dat we ons onttrekken aan voorafgemaakte afspraken – met onszelf of anderen.

De sportschool? Het regent. Koffie drinken met een vriend? Ik ben blut. Een boek lezen in plaats van Netflix? Morgen. De voorbeelden zijn talloos en maken duidelijk dat we in een tijdperk leven waarin plannen cancelen normaal is.

Party pooper

Het zijn van een party pooper is een van acties van een volleerd millennial omdat het symbool staat voor zoveel grotere trends: de tweestrijdigheid met moderne sociale relaties, de angst om je te binden en de teloorgang van de beschaving, zoals je wilt.

Dramatisch? Deze auteur denkt van niet. Doordat elke afspraak berust op een weloverwogen keuze, kan het net zo makkelijk ongedaan worden gemaakt als dat het werd opgekrabbeld in de agenda.

Vier categorieën

Er zijn vier verschillende categorieën van afzeggen. Er is het afzeggen van een afspraak met vrienden. Specifiek met goede vrienden zijn mensen sneller geneigd af te zeggen omdat ze het zullen begrijpen.

Het andere uiterste is het afzeggen van mensen op grote afstand omdat het toch niet zo veel uitmaakt. Met name de goede vrienden-cancel volgt een vast patroon: een waarbij je op het moment van afspreken een intens enthousiasme voelt om iets met anderen te ondernemen zonder de bijbehorende zelfkennis over je toekomstige wensen.

Pleasers

Volgens dit opiniestuk zijn met name ‘pleasers’, mensen die anderen graag blij maken en daardoor ‘ja’ zeggen op elke uitnodiging, geneigd gebruik te maken van de kennis dat ze altijd nog kunnen afzeggen. Het moment van besluiten om af te zien van een afspraak doemt op wanneer je je agenda bekijkt en beseft tot 2031 te zijn volgeboekt. Je schraapt je keel, pakt je telefoon en tikt schuldbewust: ‘Ik ben zo ontzettend moe van mijn werkweek. Zullen we een andere keer afspreken?’

Naast de goede vrienden en vage kennissen, is er ook het professionele afzeggen. Dit heeft een meer hiërarchische structuur. Iemand met een hoge status zal eerder iemand met een lage status afzeggen. Maar als een stagiair een leidinggevende meldt niet te zullen komen opdagen vanwege zus of zo, is dat een tekent van wangedrag en weinig respect.

Sociale vlinder

Ten derde is er de netwerk-afzegger. Je kent het wel, als ambitieuze twintiger of dertiger staat je agenda niet alleen bol van de werkverplichtingen maar ook sociale verplichtingen die je nét een duw omhoog kunnen geven in de spreekwoordelijke carrièreladder. Het gaat hier om handige contacten die je – eenmaal thuis na een lange dag werken – echt niet hoeft te zien. In een ander geval betekent je last minute afzegging dat je een ander, beter evenement hebt gevonden om de sociale vlinder uit te hangen. IJskoud, opportunistisch maar wél de waarheid.

Herkenbaar? Eerder schreven we een handig lijstje met tips hoe jij op sociaal gerespecteerde wijze je afspraken kan cancelen.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.