Altijd last van koude vingers en tenen? Zo kom je hier vanaf

Nu aan het lezen

Altijd last van koude vingers en tenen? Zo kom je hier vanaf

Altijd last van koude vingers en tenen? Zo kom je hier vanaf

Je checkt voordat je aan de dag begint al uitgebreid de weervoorspellingen. En als je weet dat het koud gaat worden, pak jij jezelf volledig in. Van thermokleding tot een warme muts en dikke sjaal. Maar toch heb jij elke keer weer last van ijskoude vingers en tenen. Herkenbaar? Er is iets aan te doen.

De reden waarom je altijd koude vingers en tenen hebt, is omdat de haarvaatjes in de uiterste ledenmaten – je vingers en tenen dus – vernauwd zijn. Geen zorgen, want in de meeste gevallen is dit niet gevaarlijk. Maar erg prettig is het niet. En daarom een aantal tips om hier zo snel mogelijk vanaf te komen.

Handschoenen

Zorg ervoor dat je altijd een paar warme handschoenen bij je hebt. Het ziet er misschien een beetje vreemd uit dat jij met handschoenen loopt terwijl het zonnetje net begint te schijnen. Maar als het helpt, waarom zou je het dan niet doen?

Schoenen

Daarnaast is het ook verstandig om te letten op de schoenen die je draagt. Dikke, warme sokken lijken misschien een goede oplossing. Maar dat zorgt er wel vaak voor dat je schoenen een stuk strakker komen te zitten waardoor de bloeddoorstroming belemmerd wordt, wat weer koude tenen veroorzaakt. Nooit met te strakke schoenen lopen dus.

Beweging

Als je lang stil zit, is de kans groot dat je het koud gaat krijgen. Zit jij te rillen in je bureaustoel op kantoor of op school? Sta gewoon even op. Ga even naar buiten als het kan, dan kun je eenmaal binnen weer lekker opwarmen.

Massage

Een fijne massage zorgt voor een betere bloeddoorstroming, en dat is precies wat je nodig hebt om die koude vingers en tenen tegen te gaan. Nog een goede reden om jezelf eens te verwennen met een heerlijke massage.

Temperatuurverschillen

Natuurlijk heb je dit niet altijd zelf in de hand. Maar een flink temperatuurverschil kan een behoorlijke impact op de bloedcirculatie hebben. Stel dat je op een warme zomerdag een koud gebouw binnenloopt, dan is de kans groot dat je vingers binnen de kortste keren ijskoud aanvoelen. En andersom natuurlijk ook: als je in de winter uit je warme huis de kou inloopt.

Roken

Ben je al enige tijd van plan om te stoppen met roken, maar had je de juiste redenen nog niet gevonden? Dan is het nu tijd om hier een punt achter te zetten. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op je bloeddoorstroming. En zo zorgt roken er dus (onder andere) voor dat jij vaak koude vingers en tenen hebt.

Avalon (26) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.