Amsterdam Pride 2017: deze 5 events zijn niet te missen - Vance

Nu aan het lezen

Amsterdam Pride 2017: deze 5 events zijn niet te missen

Amsterdam Pride 2017: deze 5 events zijn niet te missen

Vlaggen in alle kleuren van de regenboog sieren de straten van Amsterdam en dat kan maar één ding betekenen: het is Amsterdam Pride Week. Ook dit jaar trekken homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en biseksuelen hun meest extravagante, kleurrijke en glinsterende outfits uit de kast. Tussen 31 juli en 6 augustus staat onze hoofdstad in het teken van liefde en gelijkheid. Iedereen is gelijk en de Pride is van iedereen met als thema dit jaar: “This is my / your / his / her / our  Pride.”

Deze week staat weer bomvol activiteiten zoals de bekende botenparade door de Amsterdamse grachten, wedstrijden en concerten. Genoeg geklets dus, dit zijn de dingen die je gedaan moet hebben voor een onvergetelijke Pride 2017.

1. Openlucht bioscoop

Helaas is de eerste filmvertoning alweer voorbij, maar niet getreurd. Na een succesvolle vertoning van The World Unseen, draait vanavond na een korte voorfilm genaamd Scar Tissue een tweede film in de frisse buitenlucht van de Nieuwmarkt in Amsterdam.

Zet je stoeltje klaar en wikkel je in een fleece dekentje onder het genot van de film Girls Lost. In deze film volgen wij de levens van Kim, Bella en Momo. De drie vriendinnen worden regelmatig gepest op school totdat zij dankzij een mysterieuze plant veranderen in jongens. Een van de meiden is iets te blij met haar nieuwe geslacht en ontwikkelt onverwachte gevoelens.

Vandaag begint om 21:30 Scar Tissue, waarna om 21:45 Girls Lost aanvangt. Komt dat zien in de Open Air Cinema aan de Nieuwmarkt in Amsterdam. Gratis entree.

2. Drag Olympics

Heb jij altijd al een echte Drag Queen willen zien sprinten op 10-centimeter lange stiletto hakken? Pak dan deze vrijdag je kans en woon de enige echte International Drag Queen Olympics bij. Dit jaar is het alweer de 13e editie van deze bijzondere Olympische Spelen en strijden drag koningen en koninginnen uit de hele wereld om de winnende titel. Bij dit jaarlijkse evenement gaat het er hevig aan toe tijdens een heuse handtassen gooi wedstrijd, een stiletto sprintbaan van 100 meter lang en Bitch Volley Ball.

Vorig jaar deden 26 extravagante dames uit alle hoeken van de wereld mee. Tijdens de wedstrijd wordt er ook muziek verzorgd door Bo Monde en kan je optredens bijwonen van de crème-de-la-crème van de Nederlandse Drag wereld. Wil je deelnemen aan deze wedstrijd? Verschijn dan om 17:00, mét pruik en hakken, bij het Homomonument. De race vangt om 18:00 aan op vrijdag 4 augustus bij de Westerkerk.

3. Borrelen op de HeBiBo VrijMiBo

Hoe luid je het weekend nóg beter in dan met de gebruikelijke VrijMiBo? Door daar een roze tintje, disco muziek én mensen van alle soorten en maten aan toe te voegen. Aanstaande vrijdag is het tijd voor de meest epische borrel van deze zomer met de mix-kunsten van travo DJ Nancy Goreng, discoster Wannabe A Star en nog veel meer artiesten.

Neem al je vrienden, collega’s en buren mee en bereid je voor op een wilde avond. Het feest begint morgen op 4 augustus om 17:00 en vindt plaats op het Amstelveld in Amsterdam. Entree is gratis.

gay pride

4. Canal Parade 2017

Al die kleine feestjes en borrels zijn wel leuk, maar jij en ik weten heel goed dat elk jaar één evenement toch wel echte de grootste is. Ik heb het natuurlijk over de botenparade! Er worden helaas wolken verwacht en wat regen maar laat dat je niet tegenhouden. Dit is het beste excuus om je gekste pruik op te doen, glitters op je gezicht te smeren en je te wurmen in die foute gouden legging die al zolang in je kast ligt.

Elke eerste zaterdag van augustus trekken leden van wel 80 verschillende LGBTI-organisaties het water op. Op deze feestelijke dag trekken ze alles uit de kast om te laten zien dat iedereen gelijk is en liefde alles overwint. De route begint op zaterdag 5 augustus om 13:00 bij de Oosterdok en eindigt via de Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht in de Westerdok. Wees er dus vroeg bij om een plekje te bemachtigen langs de waterkant van deze 6 kilometer lange route.

5. Slotfeest

Een feestje is niks zonder een epische afterparty. Na alle festiviteiten van de Pride Week is het dus gepast om deze goed af te sluiten met een knallend slotfeest. Pride ambassadrice van dit jaar en Miss Travestie Holland 2016, de enige echte Niki Today, is de hostess van de avond. Daarnaast treden onder andere Lois Lane, Betsy, het New Amsterdam Orchestra en Candy Dulfer & Friends op. Voor ieder wat wils dus.

Het officiële slotfeest vindt plaats op zondag 6 augustus op het bekendste plein van Amsterdam: De Dam. Het vangt aan om 14:00 en gaat door tot in de nachtelijke uurtjes.

Foto: Niki Today / Villa Thalia

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.