Hulp bij keuzestress: deze camera van Amazon geeft persoonlijk kledingadvies - Vance

Nu aan het lezen

Hulp bij keuzestress: deze camera van Amazon geeft persoonlijk kledingadvies

Hulp bij keuzestress: deze camera van Amazon geeft persoonlijk kledingadvies

Waar ik nog regelmatig schrik van Siri die zich uit het niks aangesproken voelt door een willekeurige kreet over het weer, zijn er mensen die al veel gemoedelijker omgaan met technologie en hun dagelijkse behoeften.

Google Home of Amazon Echo zijn je beste vriend als het gaat om wikipedia-achtige vraagjes. Maar écht wezenlijke problemen oplossen, doen ze niet. Daarom komt Amazon met de nieuwe Echo Look.

Modespecialisten

Deze nieuwe camera van Amazon is voorzien van spraakassistent Alexa en heeft een directe koppeling met modespecialisten om je te helpen bij het kiezen van een outfit. Vraag de camera om een foto of video van je outfits te maken en binnen no-time heb je uitsluitsel van de experts.

Volgens Amazon is Echo Look bedoeld om gebruikers te voorzien van de juiste outfit. In je slaapkamer, badkamer of waar je maar wilt. Je prevelt slechts de woorden: “Alexa, neem een foto” (of 360 video) en de Style Check vertelt je hoe goed je outfit ‘werkt’. Er is ook een optie deze foto’s en video’s te delen met wie je maar wilt.

De Echo Look kost 199 dollar en is vooralsnog niet in Nederland te krijgen. Maar of dat erg is, is de vraag. Onheilspellende uitspraken als “de spiegel is dood (en onze privacy)” zijn eenvoudig te maken, maar het raakt een serieuze snaar. Want wat doet Amazon met alle gegevens die zij ontvangen als we dag in dag paraderen voor de camera?

Kanttekening

Tijdschrift Forbes maakte een overzicht van alle zaken waar het bedrijf baat bij heeft. Zo kan het e-commercebedrijf ten alle tijden opperen of je geen nieuwe fleurige sjaal bij die outfit wilt en kan het bij opvallendheden – een zwangerschap, gewichtstoename – geselecteerde producten aanbevelen.

In het artikel doet de auteur een voorspelling dat Echo Look – nu nog beschikbaar voor de happy few – ongetwijfeld in prijs zal worden verlaagd. In ruil daarvoor kan het alles en iedereen bespioneren en een handige index maken van je kleding, gewicht, geslacht, leefritme en alles wat je draagt. Met die inzichten is het niet moeilijk voor te stellen dat nog meer gepersonaliseerde advertenties zullen volgen. Handig maar ook een tikkeltje creepy.

Vooralsnog buigen we onszelf liever zelf over onze outfit en delen we het desgewenst in privé-appjes met onvermoeibare vrienden, geliefden en familie die ons garanderen dat we prachtig zijn – iets minder objectief dan Amazon Echo maar wel zo fijn.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.