Alzheimerpatiënten houden dingen bij met de app van dit 12-jarige meisje

Nu aan het lezen

Deze 12-jarige ontwierp een app om Alzheimerpatiënten dingen te laten onthouden

Deze 12-jarige ontwierp een app om Alzheimerpatiënten dingen te laten onthouden

De ene 12-jarige is de andere niet: Emma Yang uit New York bewijst dat kinderen op deze leeftijd al ideeën hebben waar menig volwassene nooit aan toe komt in het leven. Een serieus businessidee en prototype van een app heeft Yang al gemaakt in haar prille leven en dat is nog niet alles: het meisje heeft iets ontworpen dat het leven van mensen die lijden aan Alzheimer  een stuk gemakkelijker moet maken.

Omdat haar oma in Hong Kong woont en steeds meer moeite kreeg met het onthouden van gebeurtenissen zoals verjaardagen, ging haar kleindochter nadenken over wat ze kon doen om haar te helpen. Een app die haar zou kunnen helpen, was er nog niet.

Koesteren

Met Timeless kunnen Alzheimerpatiënten gezichten herkennen en ‘problemen oplossen die ze zelf niet kunnen oplossen’. De tiener was geïnspireerd door alle mogelijkheden die technologie biedt en de dingen die Alzheimerpatiënten niet meer kunnen – maar wel zouden moeten ervaren, zoals mooie momenten in het leven die je moet koesteren.

Om tot Timeless te komen, sprak Yang met tientallen mensen die lijden aan de aandoening. Ze wist hierdoor precies waar mensen behoefte aan hebben. Yang kreeg verder hulp van haar vader, developer, ook een arts hielp haar met achtergronden over de ziekte.

Naast gezichtsherkenning en het automatisch benoemen van foto’s (‘dit is Paul, je zoon’) is er een overzicht met tijd, datum, weer en afspraken. Ook bevat het een notificatiesysteem dat patients laat weten of ze iemand proberen te bellen die ze de afgelopen 5 minuten ook al hebben proberen te bereiken.

Voor haar idee en de uitvoering, zie ook het filmpje hieronder, ontving Yang al een innovatie award, ook heeft ze financiële steun gekregen via een fonds. Ze is nog in de ontwikkelingsfase van de app maar ze hoopt de app vrij te geven voor iedereen tegen het einde van het jaar.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.