Deze app wil je hebben om je voedsel volledig te doorgronden

Nu aan het lezen

Deze app wil je hebben om je voedsel volledig te doorgronden

Deze app wil je hebben om je voedsel volledig te doorgronden

Heb je je ooit afgevraagd hoe lang het duurt voordat je je bolletje pindakaas hebt verbrand? Of hoe ver de aardbeien hebben gereisd voordat je op je beschuitje terechtkwamen?

Voor antwoorden, komt het Sage Project om de hoek kijken, een web-based app en een van de laatste voedseltechnologieën die consumenten moet helpen een weg te vinden in het oerwoud van gezond en verantwoord voedsel.

Etiket

Hoewel veel voedsel-apps allang de mogelijkheid bieden calorieën tellen en je eetgewoontes bij te houden, gaat Sage een stapje verder. Het idee: het verschaffen van meer informatie dan dat op het voedsellabel staat. Als consument krijg je zo extra informatie over toevoegingen en conserveringsmiddelen, hoeveel suiker is toegevoegd of hoe ver het voedsel heeft gereisd.

“Voedingslabels zijn een data visualisatie die we elke dag zien, maar we krijgen er maar weinig echt nuttige informatie van”, aldus Sam Slover de mede-oprichter van Sage. “Bovendien worden er veel aannames over wat je al weet en wat je zou willen weten.”

Kortstondig

De vraag is natuurlijk: hebben we echt nóg een voedselapp nodig? Die vraag stelt ook The New York Times.

Apple’s App Store alleen al heeft al honderden apps die gebruikers informatie en advies even over voedingswaarden, calorieën en gewichtsverlies – maar onderzoek wijst uit dat mensen maar een kortstondige relatie aangaan met deze apps.

Bijvoorbeeld: in januari gebruikte 16 procent van de mensen de Lose It app deze tool één keer per dag. Tegen de tijd dat het juni was, gebruikte nog maar slechts 10 procent de app. Immers, als je de app goed gebruikt, heb je hem na verloop van tijd niet meer nodig.

Vet & gefrituurd

Sage hoopt te inspireren tot meer loyaliteit door een schat aan interessante weetjes over het voedsel dat je eet te verschaffen. Door een profiel aan te maken, geef je aan waar je wel en geen interesse in hebt. Wil je alleen producten zien zonder toevoegingen? Geen probleem. Geïnteresseerd in voedsel met veel vezels? Sage gaat door zijn database en laat je de producten zien met de hoogte waarden in probiotica, vezel en hele granen.

Het bevat data over zo’n 20.000 producten – hoewel geen van deze je favoriete junk food betreft. De meeste producten in de database zijn niet vet en gefrituurd, maar beschreven als natuurlijk en organisch.

Hoewel de meeste producten van Amerikaanse komaf zijn, zal je toch wat voedselsoorten herkennen die je hier in je mandje gooit. Wat dacht je van Sockeye zalm of een bak biologische yoghurt?

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.