Barack Obama blijft positief: 'Er is geen betere tijd om te leven dan nu' - Vance

Nu aan het lezen

Barack Obama blijft positief: ‘Er is geen betere tijd om te leven dan nu’

Barack Obama blijft positief: ‘Er is geen betere tijd om te leven dan nu’

De dagen worden korter en de nachten langer. Staan de komende seizoenen synoniem voor duistere gebeurtenissen in de wereld? Nee, zegt voormalig president Barack Obama tijdens een bijeenkomst van de Bill and Melinda Gates stichting in Manhattan.

Sterker nog: Er is nog nooit een betere tijd geweest om te leven dan nu, aldus de voormalige politicus die een enerverende speech gaf voor een publiek van muzikanten, jongeren, activisten, comedians en innovators.

Vrede

Ondanks de ‘buitengewone uitdagingen’ die de wereld nu tegemoet treedt – van groeiende economische ongelijkheid tot klimaatverandering, massa-immigratie en terrorisme –  zou je als je een moment in de geschiedenis zou moeten kiezen om geboren te worden, de huidige tijd kiezen, zei Obama.

‘De wereld is nooit gezonder, welvarender of beter onderwezen of in veel opzichten meer tolerant of minder gewelddadig geweest’, aldus Barack Obama tijdens een evenement van ’s werelds rijkste (en meest vrijgevige) koppel.

Slechts een paar dagen voor het optimistische optreden van Obama, stak de huidige president van de Verenigde Staten een speech af tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waarin hij het nationalisme prevaleerde boven gemeenschapszin. Als elk land aan zichzelf denkt, dan wordt er aan iedereen gedacht, was de strekking van Trumps betoog.

Welverdiend optimisme

Hoewel de schok van de speech nog nagalmde, riep Obama het publiek op om cynisme af te wijzen en met optimisme de toekomst te betreden. “Geen blind optimisme, maar welverdiend optimisme dat zijn oorsprong heeft in werkelijk succes”, aldus een optimistische Obama.

Het thema van de avond waar hij sprak was optimisme. Iets wat kenmerkend is voor de aanpak van Bill & Melinda Gates. Toch zit er ook een donker randje aan de speech; de voorgenomen kortingen in het ontwikkelingshulpbudget van Trump is een grote zorg, net als de ‘gag’ rule’ waarmee overzeese NGO’s geen recht meer hebben op geld als ze iets te maken hebben met abortus. De VS is de grootste donor op dit gebied.

Abortussen

De regel die Trump onder woedend oog van NGO’s invoert, zorgt voor een gat van ongeveer 600 miljoen dollar. Volgens de organisatie Marie Stopes International, een van de getroffen organisaties, leidt dat de  komende vier jaar tot zo’n 6,5 miljoen ongewenste zwangerschappen, 2,2 miljoen (onveilige) abortussen en het onnodig overlijden van 21.700 jonge moeders.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.