Independent Bookstore Day is het beste excuus om meer boeken te lezen

Nu aan het lezen

Independent Bookstore Day is het beste excuus om meer boeken te lezen

Independent Bookstore Day is het beste excuus om meer boeken te lezen

Het is morgen de eerste Nederlandse Independent Bookstore Day: het feest van de onafhankelijke boekhandel. In navolging van het Internationale Recordstore Day, vieren we nu ook eens per jaar de boekenbranche en al haar unieke winkels en producten.

Want een boekwinkel is meer dan een winkel, schrijft de organisatie. “In de boekwinkel vinden we inspiratie, raken we ontroerd. We lezen, kijken, vergapen ons er. In een boekwinkel wordt je verbeelding aangeraakt.”

Gelimiteerde oplages

Daarom kun je op zaterdag 29 april speciale uitgaven kopen, in gelimiteerde oplages, en vinden er in de deelnemende onafhankelijke boekhandels bijzondere optredens plaats.

National Independent Bookstore Day is de naam van de mondiale feestdag waarop lokale handelaren hun boeken extra oppoetsen. De trend startte in Californië in 2014 en is vanaf 2015 een hit in heel Amerika en ver daarbuiten.

Naast een grote liefde voor het boek, is het ook de oplevende passie voor uniciteit en levensecht winkelen waarom we morgen worden getrakteerd op leuke extra’s. Online iets bestellen is zeker in tijden van drukte een optie, maar het doet af aan ambacht. Een boekhandelaar die je tipt op een onbekende parel bijvoorbeeld of de geur van verse pagina’s in je handen.

In Nederland is het boekhandel Libris en journalist en schrijver Yaël Vinckx die ervoor zorgen dat boeken worden gepromoot in meer dan 140 deelnemende winkels. Diverse schrijvers zetten zich hiervoor in. Op een handige kaart kan je speuren naar jouw stad én artiest naar voorkeur.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.