Betalen met je smartphone? In Kenia loopt 50 procent van de betalingen al via mobieltjes - Vance

Nu aan het lezen

Betalen met je smartphone? In Kenia loopt 50 procent van de betalingen al via mobieltjes

Betalen met je smartphone? In Kenia loopt 50 procent van de betalingen al via mobieltjes

Afgelopen maand introduceerden KPN en Rabobank het contactloos betalen via je SIM-kaart. Terwijl dit in Nederland een van de eerste uitlopers op het testen is van ‘betalen met onze smartphone’, loopt in Kenia al 50 procent van het Bruto Nationaal Product via mobieltjes. Nog gekker is het dat Vodafone, een van de grootste telecomaanbieder uit Nederland hier een groot aandeel in heeft.

In Afrika bestond voorheen nauwelijks een ‘systeem voor geld’. Door de introductie van de mobiele telefoon veranderde dit echter. Gebruikers gingen hun prepaid-saldo namelijk gebruiken voor andere bestemmingen. Zo werden belminuten onder andere gebruikt als tegoedbon, waardoor een belminuut-ruilsysteem ontstond.

Safaricom, dat voor 40 procent eigendom is van Vodafone zette daarop volgend het M-Pesa systeem op. Omdat telefoons in Afrika vaak door meerdere personen worden gebruikt, werd de software voor M-Pesa niet op de telefoon maar op de SIM-kaart gezet. Met de speciale SIM-kaart kun je vervolgens geld sturen en opnemen, opwaarderen, een rekening betalen en goederen en diensten kopen.

Hoe werkt M-Pesa

Via M-Pesa kun je via een menu kiezen om je bijvoorbeeld je saldo en transacties te controleren. Daarnaast is de belangrijkste optie het versturen van geld. In een adreslijst kies je de ontvanger, vult het bedrag in, voert een PIN in en daarna is binnen tien seconden de transacties uitgevoerd. Het bedrag wordt daarna afgeschreven van het (bel)tegoed en er wordt een SMS naar de ontvanger en zender verstuurt. Via een M-Pesa dealer kan het geld daarna worden opgenomen. Voor elke transactie wordt een klein bedrag betaald.

M-Pesa is nu een van de meest succesvolle mobiele apps in Afrika en zijn er inmiddels 1200 bedrijven en 3000 winkels die M-Pesa accepteren als betaalmiddel, wat volgens Frankwatching meer is dan de acceptatie van creditcards. Waarom duurt het contactloos betalen met je smartphone in Nederland dan zo lang?

 

Tosca (22) is blogger en afstudeerder bij OKGO Media. Gefascineerd door de snelle technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.