Bill Gates en Richard Branson investeren in 's werelds eerste 'schone gehaktbal' - Vance

Nu aan het lezen

Bill Gates en Richard Branson investeren in ’s werelds eerste ‘schone gehaktbal’

Bill Gates en Richard Branson investeren in ’s werelds eerste ‘schone gehaktbal’

Waarom zou je een gehaktbal van vlees eten als het ook veggie kan? Tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven voor vlees te noemen. De schappen in de supermarkten dijen ondertussen uit van de namaak kip, tofuburgers en vega bitterballen. Het succes van de Vegetarische Slager laat zien dat we nog steeds wel van de smaak en textuur van vlees houden, maar geen diertjes willen doden.

Ook topmannen Bill Gates (Microsoft) en Richard Branson (Virgin) zien heil in de vleesvervangers. De twee ondernemers gooiden aardig wat geld naar ‘clean meat’ start-up Memphis Meats. Het bedrijf heeft inmiddels een kleine 22 miljoen dollar bij elkaar geraapt.

Diercelletjes groeien

Memphis Meats heeft een wel heel erg duurzame manier bedacht om vlees te vervangen. Zij produceren rundvlees, kip en eend van nee, niet complete dieren maar van hun diercellen. Dit doen zij door vlees te groeien in tanks waar zij zuurstof, suiker en andere voedingsstoffen toevoegen aan levende cellen.

Het proces van de start-up is heel erg duurzaam. Zo verbruikt het slechts 1% van de landoppervlakte en 10% van het water dat nu nodig is voor de conventionele veeteelt.

Duurzame alternatieven

Terwijl de zuivelindustrie nog even vasthoudt aan het oude vertrouwde melkproduct, denkt de vleesindustrie tien stappen vooruit. Ook het Amerikaanse agro-industriële concern Cargill investeerde in Memphis Meats en een bedrijf dat zich specialiseert in plantaardige producten: Beyond Meat.

“Memphis Meats kan onze consumenten uitgebreide proteïne keuzes bieden. Het bedrijf past daarom bij onze missie om de wereld te voeden op een veilige, verantwoorde en duurzame manier”, aldus Sonya McCullum Robert van Cargill Protein. Memphis Meats geeft aan dat ze fondsen zullen steken in de productontwikkeling, de versnelling van het proces en het aannemen van werknemers. Het bedrijf vertelt dat er vooral nog gewerkt moet worden aan de productiekosten – die liggen nog iets te hoog om hun product betaalbaar te maken.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.