Bizar maar waar: Schapen kunnen mensengezichten herkennen - Vance

Nu aan het lezen

Bizar maar waar: Schapen kunnen mensengezichten herkennen

Bizar maar waar: Schapen kunnen mensengezichten herkennen

Heb jij er ooit bij stilgestaan dat je heel erg veel gemeen hebt met een schaap? Schapen zijn net zoals mensen hele sociale wezens. Nu blijkt zelfs dat schapen niet alleen hun eigen soort kunnen herkennen, maar ook mensen.

Slimme schapen

De Universiteit van Cambridge keek voor een onderzoek naar de cognitieve vaardigheden van schapen. Hieruit bleek dat schapen menselijke gezichten kunnen herkennen.

De resultaten werden gepubliceerd in de Open Science Journal als onderdeel van een onderzoek dat naar cognitieve vaardigheden kijkt. Tijdens dit onderzoek wordt er ook gekeken naar neurodegeneratieve aandoeningen. Bij dergelijke aandoeningen, zoals de ziekte van Huntington, kunnen delen van de hersenen worden aangetast. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat een patiënt geen emotie in het gezicht herkent.

Net als mensen

Onderzoekers noemen gezichtsherkenning een van de belangrijkste menselijke sociale vaardigheden. Nu is echter bekend dat dit ook voor schapen geldt. Met genoeg training lukte het de schapen namelijk om de gezichten van verschillende mensen te herkennen. Hierdoor kunnen ze net als wij mensen van elkaar onderscheiden.

“Wij hebben met ons onderzoek aangetoond dat schapen geavanceerde gezichtsherkenning vaardigheden hebben, vergelijkbaar met die van mensen en apen”, vertelt auteur Jenny Morton.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek werden acht verschillende schapen getrained om de gezichten van beroemdheden te herkennen. De gezichten van Barack Obama, Emma Watson, Jake Gyllenhaal en Fiona Bruce werden op een scherm gehangen. De schapen werden beloond met eten als zij de foto van een celeb herkenden. Daarna kregen zij twee foto’s te zien, een van een willekeurig persoon en een van een beroemdheid. 8 van de 10 keer kozen de schapen de juiste foto, namelijk die van een beroemdheid.

Als extra toets werd er ook gekeken naar de herkenning van menselijke trainer die de schapen al kenden. Zonder enige vorm van training lukte het de wollige beestjes 7 van de 10 keer hun trainer te herkennen. Die onschuldige schaapjes in de wei weten dus veel meer dan jij denkt. Toch iets om over na te denken als je weer eens lamsvlees op je bordje hebt liggen.

Foto: Shutterstock.com

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.