Bosbranden Australië genereren zelf (gevaarlijke) weersomstandigheden

Nu aan het lezen

Bosbranden in Australië genereren zelf gevaarlijke weersomstandigheden

Bosbranden in Australië genereren zelf gevaarlijke weersomstandigheden

Het is overal op het nieuws: in Australië woedt een gigantische bosbrand, met grote gevolgen. Nu blijkt dat die bosbranden zichzelf ook nog weer erger kunnen maken. De branden creëren namelijk hun eigen weersystemen, die resulteren in flinke onweersbuien. Dat meldt Quartz.

Bij grote, intense bosbranden is het mogelijk dat ze hun eigen weersomstandigheden gaan maken. Dat kan resulteren in zogenaamde ‘pyrocumulonimbus’-wolken en -stormen. Die wolken en stormen ontstaan als er warme, turbulente lucht en rook de lucht in gaat. Dat mixt vervolgens met koelere lucht, waardoor het geheel breder wordt en afkoelt, legt het Australische Bureau of Meteorology op Instagram uit.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

When bushfires make their own weather, they generate ‘pyrocumulonimbus’ clouds and storms. These can cause dangerous and unpredictable changes in fire behaviour, making the fire more difficult and hazardous to fight. This is how they form: 1. A plume of hot, turbulent air and smoke rises. 2. Turbulence mixes cooler air into the plume, causing it to broaden and cool as it rises. 3. When the plume rises high enough, low atmospheric pressure causes its air to cool and cloud to form. 4. In an unstable atmosphere a thunderstorm can develop: pyrocumulonimbus cloud 5. Rain in the cloud evaporates and cools when it comes into contact with dry air, producing a downburst. 6. Lightning may be produced and can ignite new fires. #bureauofmeteorology #pyrocumulonimbus #severeweather #vicfires #nswfires #ausfires #australianbushfires #instaweather #instascience #stormscience

Een bericht gedeeld door Bureau of Meteorology (@bureauofmeteorology) op

Als de lucht en rook hoog genoeg komen, zorgt druk uit de lage atmosfeer ervoor dat de lucht afkoelt en er een wolk ontstaat. In een onstabiele atmosfeer kan er nu onweer ontstaan, en dat is dus die pyrocumulonimbus-wolk. De regen in die wolk verdampt en koelt af als het in contact komt met koele lucht.

Dit geheel zorgt allereerst voor flink wat regen. Maar een veel groter probleem is dat de wolken ook voor bliksem kunnen zorgen. Is dat het geval, dan kan de bliksem weer nieuwe vuurtjes starten. En zo wordt de bosbrand alleen maar groter.

En dat gebeurt nu

Precies deze problemen deden zich vorige week voor in delen van Australië. Dit was bijvoorbeeld het geval in Victoria en in New South Wales. Het probleem is dat deze wolken snel ontstaan en ook snel bewegen. Daardoor krijg je dus flinke wind en behoorlijk wat onweer. En het geheel maakt de problemen dus alleen maar erger.

Dergelijke weersomstandigheden kunnen bovendien vaker voorkomen nu de aarde opwarmt. En het is ook niet voor het eerst dat dit gebeurd. In 2018 kwamen deze problemen ook al voor bij bosbranden in Californië in de VS. Daar ontstonden niet alleen wolken met onweer, maar zelfs complete vuurtornado’s.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.