Britse verkiezingen: dit is waarom May niet in trek is bij de jonge kiezers - Vance

Nu aan het lezen

Britse verkiezingen: dit is waarom May niet in trek is bij de jonge kiezers

Britse verkiezingen: dit is waarom May niet in trek is bij de jonge kiezers

Vandaag is het zo ver, de Britten mogen op hun toekomstige premier gaan stemmen. Wij weten als geen ander hoe spannend dit is in een jaar waar steeds meer aandacht wordt gevestigd op immigratie en terrorisme. Theresa May wordt vaak bestempeld als ‘Brexit premier’ omdat zij David Cameron opvolgde nadat hij opstapte. Maar de premier lijkt niet populair onder de jonge kiezers van het Verenigd Koninkrijk, waarom is dit?

Minder politie

Toen vorige week zaterdag een aanslag werd gepleegd in het hart van Londen, was het hele land in rep en roer. Niet alleen wegens de gruwelijke daad maar ook door premier May. Jeremy Corbyn (leider van de Labour Party) wijst met de vinger naar de premier. Als minister van Binnenlandse Zaken kortte May flink het politiebudget. Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat het aantal politieagenten tussen 2010 en 2016 met 13% is afgenomen. In het budget werd ook een daling van 18% geconstateerd.

De vraag is of de aangetaste veiligheid in het Verenigde Koninkrijk een direct gevolg is van de budget kortingen. Dit is lastig te meten. Feit is echter wel dat de huidige premier met haar acties niet veel punten scoort.

Meer jongeren

Sinds May bekend maakte dat zij de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk wilde versnellen, hebben aanzienlijk veel jongeren zich geregistreerd om te stemmen. Op de dag van de bekendmaking waren dit 100,000 18-35 jarigen. Sindsdien is dit aantal exponentieel gestegen.

Het is belangrijk dat jongeren gaan stemmen met deze verkiezingen. Met de Brexit in juni 2016 stemde maar liefst 75% van de jongeren om in de EU te blijven. De opkomst van jongeren was echter veel lager dan de opkomst van de oudere generaties. Zo bracht slechts 36% van de 18-24 jarige geregistreerde stemmers een stem uit. Als dat er meer waren geweest, had de Brexit misschien helemaal niet plaatsgevonden. En was David Cameron niet opgestapt. En was vandaag een doodgewone dag geweest. Je snapt mijn punt.

Waarom Corbyn?

Uit de laatste cijfers blijkt dat 57% van de kiezers tussen 18 en 24 jaar kiest voor de Labour partij. Bij de oudere kiezers staat de Conservatieve partij van May er echter goed voor. Het kan dus nog wel een spannende strijd worden. Het is bijna een traditie dat je bij een verkiezing moet kiezen tussen twee kwaden. Zo was er tijdens de Amerikaanse verkiezingen genoeg te zeggen over Clinton, maar ook over Trump. De Britse jongeren lijken hetzelfde te denken over Corbyn versus May.

De Labour Party richt zich met name op de studenten. De partij wil collegegeld afschaffen en dit trekt uiteraard studenten aan. De partijleider speelt het slim door regelmatig op universiteitscampussen te verschijnen. Hij staat heel dichtbij de mensen, en dat heeft een positief effect op jongeren. Zeg eerlijk, als jij leeft op crackers en een studieschuld van hier tot Tokyo hebt, stem je ook op iemand die zegt daar een einde aan te maken.

Onder de jongeren heerst ook een sterk idealistisch gevoel. Na de nederlaag van de Brexit willen ze een revolutie op gang zetten, een einde aan het conservatieve beleid van de afgelopen jaren maken.

Spanning alom

Vanavond wordt een spannende avond voor de Britten. Vraag is vooral of de jongeren, net zoals voorspellingen aangeven, massaal naar de stembussen trekken of toch liever thuis blijven. We gaan het meemaken.

 

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.