Google pikt burn-out methode op van Nederlandse Mascha Mooy - Vance

Nu aan het lezen

Google pikt burn-out methode op van Nederlandse Mascha Mooy

Google pikt burn-out methode op van Nederlandse Mascha Mooy

Een burn-out bracht voormalig sales-manager Mascha Mooy (37) jaren geleden tot stilstand in haar financiële carrière. Ze nam definitief afscheid van haar oude werk toen ze merkte dat er geen gestructureerde aanpak was om hiervan af te komen. Ze liet zich omscholen als burn-out specialist en leert sindsdien anderen hoe je herstelt van een burn-out.

Een burn-out is niet moeilijk op te lossen als je weet hoe dat moet, zegt Mascha. En de cijfers liegen er volgens haar niet om. Zo’n 14 procent van de Nederlandse werknemers kampt met burn-out klachten. Als gevolg daarvan komt bijna 5 procent thuis te zitten. En dat thuiszitten kan lang duren: een ‘fikse’ burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen ziekteverzuim, weet de oprichtster van Bye Bye Burn-out, een bedrijf dat zich specialiseert in burn-out en stressbegeleiding voor het MKB en kennisorganisaties.

Google

Personeelswelzijn is ook één van de speerpunt van zoekgigant Google. Het bedrijf in Silicon Valley zoekt altijd naar manieren om personeel up and running te houden, in plaats van down en uitgeput.

Toch was het een verrassing dat Google op een dag de Nederlandse Mascha benaderde voor een sparringssessie over hun gezamenlijk doel: het bestrijden van burn-outs. Toen ze tijdens haar huwelijksreis in Nieuw-Zeeland haar laptop openklapte, verscheen er een LinkedIn-verzoek op haar scherm. Of ze wilde linken met de ‘Business Partner & Career Guru’ van Google in Silicon Valley. Een paar maanden later zit Mascha aan tafel op het immense campusterrein.

Oplossing

“Ze gaven aan mijn ideeën over burn-outbestrijding vernieuwend te vinden en wilden daar verder over praten. Ik wist dat ik op het goede pad zat, maar als je die bevestiging krijgt van een werkgever die al 7 jaar op rij de beste ter wereld is… Dan doet dat wel wat met je”, aldus Mascha.

Volgens de burn-outspecialist staat het welzijn van werknemers centraal bij Google. Het zit zo diep dat het bedrijfsbreed is doorgevoerd en het bedrijf tal van preventiemiddelen beschikbaar stelt. Volgens Mascha zijn ze daarin veel vooruitstrevender dan in Nederland: “Ze hebben voor ieder probleem, maar dan ook echt íeder probleem, een oplossing. Je kunt je nauwelijks voorstellen hoe groot dat is.”

Stressreducerende moestuin

Het grote verschil volgens Mascha is dat ze bekijken hoe het probleem burn-out zich uit en bedenken vervolgens data-technische oefeningen. “Een multidisciplinair burn-out programma als het mijne kennen ze niet.”

Google heeft diverse maatregelen ingesteld om werkstress te verminderen, zoals een verplichte lunchpauze  zodat collega’s bij elkaar aan lunch tafels zitten en een verplichte break hebben. Ze mogen dan niet bezig zijn met hun werk maar zijn verplicht om te ontspannen. Dit o.a om stress te reduceren.

https://www.instagram.com/p/BXZuzTxlToU/?taken-by=mascha_mooy

Fysieke inspanning

Ondanks alle goede inzet, denkt Mascha dat Google nog veel kan leren en vice versa. Bijvoorbeeld door het feit dat een burn-out zowel mentaal als fysiek is. Tegen RTL-Z zei Mascha dat de zoekgigant zich te veel richt op het fysieke aspect, waardoor de problemen bij werknemers ‘tussen de oren’ zitten.

Ze zag dit terug in het ruimte aanbod van ont- en inspanningsopties  op de Google Campus. Mascha: “Er worden op hun campus zóveel sport- en ontspanningsfaciliteiten aangeboden: van outdoor fitness bij omgebouwde foodtrucks tot moestuinen waarin stressreductie centraal staat. Die fysieke oplossingen werken. Daar kunnen Nederlandse werkgevers nog veel van leren.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.