Burn-outs onder studenten laaien op: tijd voor de verschillende kanten

Nu aan het lezen

Burn-outs onder studenten razen rond: tijd om de verschillende kanten te bespreken

Burn-outs onder studenten razen rond: tijd om de verschillende kanten te bespreken

Het is de eerste maandag van september en dat betekent maar één ding: de scholen zijn weer begonnen!

Nu zijn er universitaire studenten die sputteren bij de term ‘school’ dus laat ik het beestje bij de naam noemen: mbo-, hbo- of wo-student. Het is ter ere van deze introductiedagen de week van het onderwijs, althans volgens NPO radio 1.

Prestatiedruk

De zender trapte de week af op zondag met een debat over prestatiedruk onder studenten. Ze moeten snel afstuderen, een bestuursfunctie, goede cijfers, bijbaan en dan hebben we de feestjes nog niet meegeteld. Dat ‘moeten’ veroorzaakt stress en wellicht meer.

Reden genoeg voor de NTR om een bus te vullen met studenten, deskundigen en opiniemakers. Student Sylvia vertelt, gefilmd van de achterzijde, anoniem over haar burn-out die ze op liep tijdens haar studie. Ze was vreselijk moe, had al tijden pijn in haar rug, vergat futiele zaken en wist uiteindelijk niet meer wat te doen. Ze besloot haar studie stop te zetten.

Waarom vertelt ze hier anoniem over, vraagt de presentator. Omdat ze niet voor eeuwig in Google terug wil worden gevonden als iemand met een burn-out, ‘iemand die onder druk niets presteert.’Want, oppert Sylvia,  ze doet na haar herstel weer van alles; een commissie, werken bij een start-up en een pittige beta-studie. Niet minder makkelijk dan haar vorige, maar wel één waarvoor ze gepassioneerd is.

Taboe

Niet alleen Sylvia heeft moeite met het publiekelijk praten over burn-outs vanwege de mogelijke risico’s die daar aan kleven. Ook onderwijsinstellingen zouden niet hun verantwoordelijkheid nemen, zegt een uitgenodigde expert.

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de studenten hun eigen leven een ruime voldoende geeft – maar er is ook een deel van de studenten dat eenzaam is en meer dan de helft van de studenten ervaren druk en/of hoge druk ervaren. Nu is dat op zich niet erg, zegt de socioloog verbonden aan de Radboud Universiteit. Maar langdurige druk en daar controle over verliezen, kan tot vervelende klachten leiden.

Zorgwekkend

Als onderdeel van de week van het onderwijs spreekt ook opiniemaker/columniste Annabel Nanninga over de toenemende burn-outs en mentale klachten onder jongeren. Vorige week sprak ze over pretstudies, en nu over burn-outs en dat het wel ‘erg zorgwekkend’ is dat jongeren al tijdens hun studietijd half omliggen – en niet vanwege een fikse kater. Haar betoog, waarin ze ook zichzelf op de hak neemt als ‘oud, zeurend oma’tje’, kan rekenen op felle kritiek.

Nanninga zegt het niet streng, maar wel nuancerend: het feit dat een studie en een baantje je doet wankelen, is geen fijn vooruitzicht voor stabiliteit in ‘het echte leven’. Nanninga oppert niet de tanden op elkaar te doen maar dan een tandje lager te gaan: lekker studeren, je niet te druk maken en niet navelstaren. Of dat een tegengif is voor de ontluikende burn-outs en medicijn voor beter onderwijs? We zullen het zien. Tot en met 8 september kan je hier alvast jouw ideeën delen voor beter onderwijs.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.