Californië verplicht zonnepanelen bij nieuwbouw: wat kunnen wij leren?

Nu aan het lezen

Californië verplicht zonnepanelen bij nieuwbouwhuizen: wat kunnen wij leren?

Californië verplicht zonnepanelen bij nieuwbouwhuizen: wat kunnen wij leren?

In de categorie ‘nieuws waar we blij van worden’: de Amerikaanse staat Californië verplicht zonnepanelen bij nieuwbouwhuizen. Het is de eerste staat in het land die deze milieu-ontzienende maatregel inzet.

Vanaf 2020 zullen de nieuwbouwhuizen in de sunny state – die haar bijnaam dankt aan de enorme hoeveelheden zon – moeten zijn voorzien van de panelen. De regel is onderdeel van de ambitieuze milieudoelstellingen van de staat: in 2030 wil het de helft van de elektriciteit uit duurzame bronnen halen. Eind vorig jaar lag dat aantal op ongeveer 30 procent, schrijft ook de NOS.

‘Te duur’

De duurzame nieuwbouwhuizen zijn goed nieuws voor het milieu. Toch vrezen critici dat de hogere huizenprijzen dankzij de panelen inwoners op de kosten zullen jagen.

Voorstanders vegen dit punt van tafel: de hypotheek gaat weliswaar met zo’n 40 euro omhoog maar de maandelijkse elektriciteitsrekening daalt met tachtig euro.

Voorbeeldstaat

Californië is al jaren de grootste Amerikaanse afnemer van zonnepanelen. Maar de afgelopen jaren heeft het bedrijf dat deze panelen produceert het de afgelopen jaren ook drukker gehad in nabijgelegen staten.

Tegen The Verge zegt het betreffende bedrijf niet te verwachten dat elke andere staat hetzelfde gaat eisen van nieuwbouwhuizen ‘maar dat met dit voorbeeld uit Californië beleidsmakers in het hele land kunnen zien dat deze nieuwbouwhuizen efficiënt en kostenbesparend kunnen zijn.’

Volgens de directeur zal de nieuwe regel een voorbeeld worden dat als model zal worden gebruikt in andere staten.

Werk aan de winkel

In Nederland is er nog geen wet die zegt dat je duurzaam moet leven. De overheid stimuleert duurzame energie op een andere manier. Zo kun je als huishouden aanspraak doen op diverse leningen en subsidies als het aankomt op de aanschaf van zonnepanelen.

Niet alleen zonne-energie draagt bij een aan een terugdringing van het CO2 gehalte. Zo helpt het je dak, vloer en ramen beter te isoleren en kun je als huiseigenaar kiezen voor ventilatie met warmteterugwinning.

Huishoudens

In Nederland zijn naar schatting 12 miljoen zonnepanelen, waarvan tweederde wordt gebruikt door huishoudens. Dat klinkt als een enorm aantal. Toch wordt nog maar 2 procent van onze energiebehoefte opgewekt met de panelen. Een dergelijke maatregel zou dus ook in ons land geen overbodige luxe zijn.

Het idee dat zonnepanelen alleen geschikt zijn in een zonovergoten land, is een fabeltje. Zonnepanelen wekken nog steeds stroom op bij bewolking, zij het in mindere mate. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest wordt verspreid (diffuus licht) maar komt voor een deel toch op de panelen terecht.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.