Star Wars-actrice Carrie Fisher overlijdt op 60 jarige leeftijd - Vance

Nu aan het lezen

Star Wars-actrice Carrie Fisher overlijdt op 60 jarige leeftijd

Star Wars-actrice Carrie Fisher overlijdt op 60 jarige leeftijd

De 60-jarige Carrie Fisher, bekend van haar rol als Princess Leia Organa in Star Wars, is overleden aan de gevolgen van een zware hartaanval tijdens een vlucht van Londen naar Los Angeles.

Gedurende de vlucht van afgelopen vrijdag heeft een eerste-hulp-verlener Fisher gereanimeerd en zodra het vliegtuig was geland, is zij zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Hier verbleef zij tijdens kerst, maar overleefde het niet en stierf op dinsdagochtend. De geruchten gaan dat Fisher een terugval had naar haar drugsverslaving rond Thanksgiving.

Mark Hamill, Luke Skywalker in Star Wars, met wie Fisher samen speelde in de Star Wars-saga, deelt zijn verdriet op Twitter. Ook het officiële Twitter account van Stars Wars deelt een foto van Fisher met een quote van filmproducente Kathleen Kennedy: “She was Princess Leia to the world but a special friend to all of us. We will miss her dearly.”

Meer dan Princess Leia

Fishers acteercarrière begon op haar zeventiende in de film ‘Shampoo’. Haar rol als de jonge Lorna was haar eerste stap naar het grote filmpodium. In 1977 volgde haar eerste grote rol als Princess Leia Organa in Star Wars.

Maar de actrice was veel meer dan alleen haar rol in de eerste drie Star Wars-films. In 1980 speelde zij de hoofdrol in ‘The Blues Brothers’, ‘The Man with One Red Shoe’ en ‘When Harry Met Sally’.

Naast acteren schreef Fisher meerdere boeken en hielp zij mee met het produceren van films als Hook, Lethal Weapon 3, Sister Act, Outbreak en de Star Wars-trilogie.

In haar geschreven boeken vertelt zij openhartig over haar leven: in ‘Wishful Drinking’ beschrijft Fisher, nadat de gelijknamige one-man-theatershow in 2009 een groot succes was, haar drugsverslaving. In ‘The Princess Diarist‘gaat zij in op de affaire met Harrison Ford tijdens het filmen van ‘Star Wars: A New Hope’. Toentertijd was Fisher 19, Ford daarentegen 33 én getrouwd.

Vervolg theatershow

Voor haar dood bleek Fisher te werken aan een vervolg van haar autobiografische theatershow genaamd Wishful Drinking Strikes Back: From Star Wars to, uh, Star Wars! Volgens een bron was de deal tussen producent The Geffen Playhouse en de actrice zo goed als rond en het enige dat ontbrak waren speeldata.

Zonde dat we die show nooit meer mogen zien…

Episode VIII

Fisher zal daarentegen nog wel te zien zijn in de volgende Star Wars Episode met haar rol als generaal Leia Organa. De opnames van de achtste Stars Wars-film ‘Episode VIII’ zijn in juli afgerond en zal eind 2017 in de bioscoop te zien zijn.

De producenten van Disney en LucasFilm zijn er nog niet over uit hoe de verhaallijn voor deel negen eruit komt te zien in verband met het overlijden van de actrice.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.