Chewbacca-acteur Peter Mayhew overlijdt op 74-jarige leeftijd

Nu aan het lezen

Chewbacca-acteur Peter Mayhew overlijdt op 74-jarige leeftijd

Chewbacca-acteur Peter Mayhew overlijdt op 74-jarige leeftijd

Iedereen die ooit iets van Star Wars heeft gezien, kent ook Chewbacca. Deze iconische rol werd in vrijwel alle films tot leven gebracht door Peter Mayhew. Maar daar is nu definitief een einde aan gekomen. Mayhew is op 74-jarige leeftijd overleden, meldt de BBC.

Mayhew nam de rol van de Wookiee-krijger Chewbacca op zich in de originele trilogie, die in 1977 begon. George Lucas wilde toen een lange acteur die Chewbacca zou spelen, maar overwoog om eerst David Prowse voor de rol te vragen. De 1,98 meter lange Prowse wilde echter Darth Vader spelen.

Daarop besloot Lucas Mayhew te vragen, die met zijn 2,18 meter vooral vanwege zijn lengte werd gekozen. Zijn gezicht zie je in geen van de films. Mayhew hield de rol tot de films uit 2015. Voor The Last Jedi, die in 2017 verscheen, gaf hij advies aan zijn opvolger Joonas Suotamo.

“Hij stopte zijn hart en ziel in de rol van Chewbacca en dat zag je in ieder frame”, aldus de familie van Mayhew. De Star Wars-familie betekende volgens hen bovendien erg veel voor hem. “De relaties die begonnen groeiden door naar de familie en vrienden waar hij decennia van heeft gehouden.”

Reacties

Op 30 april overleed Mayhem in zijn eigen huis, omringt door zijn familie. De oorzaak van zijn dood is onbekend. Diverse acteurs waar Mayhew mee samen heeft gewerkt, hebben verdrietig gereageerd op zijn dood.

Mark Hamill, die Luke Skywalker speelt, zei bijvoorbeeld op Twitter: “Hij was de vriendelijkste reus, een grote man met een nog veel groter hart die nooit faalde om me te laten lachen en een loyale vriend waar ik veel van hield. Ik ben dankbaar voor de herinneringen die we delen en ik ben een betere man doordat ik hem kende. Dank je, Pete.”

Harrison Ford, die in de Star Wars-films de beste vriend van Chewbacca Han Solo speelt, gaf een verklaring aan The Hollywood Reporter. “Peter Mayhew was een vriendelijke man, met veel waardigheid en een nobel karakter”, aldus de acteur. “We waren dertig jaar lang partners in film en vrienden in het leven, en ik hou van hem. […] Rust zacht, mijn lieve vriend.”

Billy Dee Williams, die Lando Calrissian speelt, deelde net als Hamill foto’s van hem en Mayhew op Twitter. “Mijn hart doet pijn. Ik ga je missen, mijn lieve vriend”, aldus Williams.

Herdenkingsdienst

De familie van Mayhew heeft bekendgemaakt dat er op 29 juni een herdenkingsdienst voor vrienden en familie wordt gehouden. In december volgt een aparte herdenking voor fans.

Eveline is 26 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.