Chrome geeft waarschuwing voor onbeveiligde Nederlandse websites - Vance

Nu aan het lezen

Chrome geeft waarschuwing voor onbeveiligde Nederlandse websites

Chrome geeft waarschuwing voor onbeveiligde Nederlandse websites

Kom je op een onveilige website? Dan zal deze later vandaag niet meer beschikbaar zijn. Chrome zal voor zo’n 3000 Nederlandse websites een waarschuwing geven over de beveiliging, blijkt uit onderzoek van Open State Foundation. De websites zijn nog wel te bezoeken, maar je krijgt een rood scherm te zien wanneer je hierheen gaat. Op deze manier wil Google voorkomen dat je op een onveilige website terecht komt.

Eerder schreven we al hoe je zeker weet wanneer een website veilig is. Simpel gezegd is dit te herkennen aan het slotje dat voor ‘https’ staat. Hierdoor weet je dat onbevoegden niet met jou kunnen meelezen als je aan het surfen bent, bijvoorbeeld wanneer je op een openbaar wifi-netwerk zit.

Certificaten

Om zeker te weten dat een website goed beveiligd is, zijn er bepaalde certificaten nodig. Hierdoor weten gebruikers dat ze op een goede website zitten en dat niemand hun gegevens kan onderscheppen. De websites die later vandaag niet meer normaal bereikbaar zullen zijn, gebruiken een certificaat dat Google vanaf vandaag niet meer zal ondersteunen.

De kans is groot dat deze certificaten van het beveiligingsbedrijf Symantec zijn, het bedrijf dat vorig jaar een standje kreeg van Google. Het zou namelijk niet helemaal zijn zaken op orde hebben. Google besloot vervolgens om het vertrouwen in het bedrijf op te zeggen en maakte de certificaten van het bedrijf ongeldig.

De website-eigenaren werden van te voren op de hoogte gesteld van het verlopen van de certificaten, maar er zijn dus toch een hoop websites die nog geen nieuw certificaat hebben geïnstalleerd. Grote kans dat zij niet op de hoogte waren van het te moeten vervangen.

Firefox

Ook Firefox laat weten in de toekomst niet meer met het Symantec-certificaat te ondersteunen. In de betaversie van deze browser worden de websites zelfs al niet meer ondersteunt. Wel heeft het bedrijf besloten om geen gebruik te maken van een volledige blokkade, maar slechts een waarschuwing. Er is namelijk nog steeds een groot aantal websites dat gebruik maakt van dit certificaat.

Avalon (27) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.