Blockchainpionier Anke Kuik: 'Dit is geen mannenonderwerp'

Nu aan het lezen

Blockchainpionier Anke Kuik: ‘Dit is geen mannenonderwerp’

Blockchainpionier Anke Kuik: ‘Dit is geen mannenonderwerp’

Ze werkte altijd in loondienst. Tot Anke Kuik (35) een kennis tegen het lijf liep met een business idee dat haar aanzette tot een carrièreswitch. Ze zei haar baan in programmatic advertising vaarwel en is sinds mei fulltime bezig de basis te bouwen van een software platform dat het hele ecosysteem van het internet moet ontwrichten.

Met haar start-up Faktor staat Anke in de halve finale van de TedXAmsterdamWomen Startup Award. Het richt zich op nieuwsuitgevers. Want waar je nu nog ongemerkt voor online artikelen betaalt met je persoonlijke data, moet dat in de toekomst een bewuste keuze zijn. Verleen je geen toegang tot jouw voorkeuren? Dan moet je op een andere manier ‘betalen’ voor de content.

Blockchain

In meer complexe taal is Faktor een blockchainplatforn waarin uitgevers hun klantdata kunnen beheren op zo’n manier dat de sitebezoeker – jij – daar de regie over houdt. Een steeds belangrijker onderwerp nu elke Europeaan vanaf mei 2018 bedrijven toestemming moeten verlenen als zij gebruik maken van hun data, aldus mede-oprichter Anke. 

Sinds zes maanden staat de nieuwbakken ondernemer aan de wieg van de software start-up die met de aankomende nieuwe privacywet vastberaden is het ecosysteem van het internet op z’n kop te zetten. Spannend en onzeker, maar de oud-directeur van Zenith is vol vertrouwen. Anke: “Ik ben iemand die constant op zoek is naar nieuwe dingen. Ik wil altijd bijleren. Blockchain technologie gaat de manier waarop wij zaken doen veranderen. Ik geloof: het is the next big thing. Hetzelfde gold toen ik werkzaam was in programmatic advertising, een nieuw fenomeen toen ik daarin begon.”

Op de vraag of blockchain en development niet een echt mannenonderwerp is, zegt Anke kordaat nee. “Er zijn meer mannelijke developers. Juist daarom is het belangrijk dat vrouwen daarin een rol spelen.”

Hard werken

Hoewel de onzekerheid van een start-up nieuw is voor Anke, is hard werken dat niet. Dat leerde ze toen ze zes jaar in Londen werkte. in In het Koninklijk Instituut voor de Tropen zal ze naast twee anderen op 2 november haar verhaal delen. “Ik ben altijd gewend geweest hard te werken, ook al is dat nu in een klein team. Het is anders dan bij een bedrijf waar alles al staat, maar juist dat bevalt heel goed. Reden daarvoor is denk ik de samenwerking: we zijn vier hele verschillende personen. Dat is goed denk ik, diverse kwaliteiten maken een bedrijf beter.”

Anke is de enige vrouw in een team van mannen. Toch denkt ze dat diversiteit belangrijk is. “De mannen zijn alledrie super technisch. En hoewel ik affiniteit heb met techniek, ben ik geen developer. Het is goed dat hier een balans in zit. Ik voeg daar als COO’er (organisatie, externe contacten, red.) echt wat aan toe.”

Techniek en vrouwen

Op de vraag of blockchain en development niet een echt mannenonderwerp is, zegt Anke kordaat nee. “Er zijn meer mannelijke developers. Mannen hebben van nature meer link met het technische, maar juist daarom is het belangrijk dat vrouwen daarin een rol spelen. Zo zorg je dat een bedrijf snel kan groeien en dat het op een toegankelijkere manier communiceert naar de buitenwereld. Overall wordt techniek steeds belangrijker. In mijn vorige job was een technische manier van denken vereist. Ik zag daar een goede balans.”

Een goede balans is niet alleen belangrijk binnen een bedrijf maar ook voor de verdeling tussen werk en privé. Voor Anke is het meest belangrijke niet hoeveel ze werkt, maar hoe leuk ze het vindt. “Mijn uitgangspunt is dat als werken leuk is en je ergens in gelooft het niet erg is te knallen. Ik ben heel ambitieus maar ook ik heb een privéleven: een sociaal leven, partner en dochtertje van een jaar. Dat is belangrijk. Maar: als je je werkt leuk vindt, voelt het niet als werken.”

Niets is gratis

Maatschappelijke issues als gelijkheid voor vrouwen staan niet direct boven aan de agenda van Anke die donderdag 2 november haar verhaal zal pitchen voor een jury. Maar ze vindt het wel een heel interessant onderwerp, zegt ze. “Het is goed dat er steeds meer aandacht is om vrouwen te stimuleren in de technische en leidinggevende wereld. Ik raak regelmatig geïnspireerd door door andere vrouwen. Mannen en vrouwen hebben toch een andere skillset. Evenementen zoals TedxAmsterdamWomen kunnen daar aan bijdragen.”

Er wordt nu nog druk gewerkt achter de schermen van Faktor, maar als de wet in gaat moet het product af zijn. Anke voorziet een spannende en enerverende tijd voor haar onderneming. “De tijd is rijp: potentiële cliënten – bedrijven uit de advertentie industrie – geloven echt in ons. De grootste uitdaging is het besef te creëren bij consumenten dat het internet niet gratis is. Nu zijn we gewend een artikel gratis te lezen. Maar de content is niet gratis, die betaal je met data. Die bewustwording gaat helpen om ons bedrijf aan de man te krijgen. Daar ben ik van overtuigd.”

Anke Kuik staat in de halve finale van de TedxAmsterdamWomen Startup Award op donderdag 2 november. Andere finalisten zijn Manon van Essen van Magione en Lotte Leufkens van CloudCuddle. 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.