De 3D-geprinte bh: lingerie van de toekomst? - Vance

Nu aan het lezen

De 3D-geprinte bh: lingerie van de toekomst?

De 3D-geprinte bh: lingerie van de toekomst?

Je kent het vast wel: de ergernis van een slecht zittende bh. Lidewij van Twillert vond het hoogste tijd voor een oplossing en kwam met een geweldig idee: ze ontwierp een op maat gemaakte 3D-geprinte bh.

Lidewij, oprichter van het bedrijf Mesh Lingerie, ontwerpt de kledingstukken op maat, waar eerst een speciale bodyscan aan vooraf gaat. Een 3D-printer produceert een speciale beugel die perfect op het lichaam aansluit, en vervolgens in de lingerie wordt verwerkt.

Tijdens haar afstudeerproject als industrieel ontwerpen aan de TU Delft kwam Lidewij op het idee voor het ontwerp. Van Twillert kwam op het idee tijdens haar afstudeerproject als industrieel ontwerper aan de TU Delft. “Ik vond het erg interessant om wat met mode te doen, maar wilde wel wat toevoegen aan de bestaande producten. Nadat ik een workshop 3D-bodyscannen op de universiteit had gevolgd, dacht ik: welk kledingstuk moet nu echt perfect passen? Dat zijn bh’s”, aldus Lidewij.

cropped-cropped-IMG_9533

Inmiddels heeft ze haar project verder uitgewerkt en is ze haar eigen bedrijf begonnen. Het grootste verschil tussen haar ontwerpen en normale lingerie zit hem in de beugel. Die wordt namelijk vaak gebruikt om te ondersteunen en een mooie pasvorm te creëeren, maar sluit vaak niet goed aan op het lichaam. Het ondersteuningselement dat uit de 3D-printer komt wordt op maat gemaakt voor het lichaam en belooft daarom extra steun te bieden.

De ontwerpster geeft aan dat de lingerie niet goedkoop zal zijn, maar, zo zegt ze: “nu hebben vrouwen soms wel 10 bh’s waarvan ze er maar drie dragen.” Op dit moment liggen haar ontwerpen nog niet in de winkel, maar ze is wel bezig met een pilot waarvoor vrouwen zich op kunnen geven. Ook is ze nog bezig met de financiering van het project.

Plannen voor de toekomst heeft Lidewij in ieder geval al wel. “Het zou leuk zijn om een boetiekje in Rotterdam te openen met achterin een atelier om de bodyscans te maken.” De bh-lijn zal eerst nog kleinschalig zijn, maar op den duur hoopt ze de productie efficiënter in elkaar te zetten, zodat ook specialistische winkels de scans kunnen aanbieden.

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.