Dit zijn de beste protestborden van de March for Science

Nu aan het lezen

Dit zijn de beste protestborden van de March for Science

Dit zijn de beste protestborden van de March for Science

Wereldwijd liepen duizenden mensen dit weekend mee in de March for Science, een heuse mars om te laten zien dat wetenschap er toe doet. Evident, hoor ik je denken. Toch is het lang niet zo vanzelfsprekend dat we anno 2017 feiten zien voor wat ze zijn.

Afgelopen jaar was er nogal wat te doen rondom ‘alternative facts’ en nepnieuws. Allebei een bedreiging voor betrouwbare, solide gegevens. Post truth werd hét begrip waarmee de lak aan de waarheid van president Donald Trump werd omschreven.

De manier waarop hij zijn ideeën voor zijn overwinning de wereld in tetterde is schadelijk, vinden wetenschappers. Maar er is iets erger: zijn voornemens en uitspraken over het klimaat- en energiebeleid van de VS en de wereld. Het maakt volgens hen één ding duidelijk: we zijn de grip op de waarheid aan het verliezen.

March for Science

Neem nu de trotse houding van Trump over fake slogans die hem toch maar mooi tot de finish wisten te krijgen, (“Je hoorde me steeds zeggen dat het systeem rigged was”, zei Trump in Virginia. “Maar nu zeg ik dat niet meer, omdat ik gewonnen heb. Nu maakt het me niet meer uit.”): ronduit kwalijk.

Uit protest kwamen mensen bijeen in honderden protesten op Earth Day. Ze vierden zaterdag de wetenschap en uiten hun steun voor op bewijs gebaseerd beleid. De Amerikaanse website Slate beschrijft dat hoewel March for Science werd aangekondigd als manier om de ‘belangrijke rol van wetenschap in onze democratie’ te benadrukken, het voornamelijk protesten waren tegen de voorgestelde bezuinigingen van Donald Trump voor wetenschappelijke onderzoeken en zijn klimaat-sceptische houding.

Vertrouwen in wetenschap

In Amsterdam waren duizenden mensen op de been voor de March for Science want ook hier is sprake van scepsis ten opzichte van de wetenschap, aldus de rectoren van de Nederlandse universiteiten.

Namens hen hield VU-rector Vinod Subramaniam een betoog voor de wetenschap en vroeg de politiek de scepsis voor het onderzoeksbedrijf opzij te zetten. Hij stelt dat vertrouwen de sleutel is naar waarheid gebaseerd op objectieve feiten die ‘niet afhangen van politieke voorkeur, geloof, gender, etniciteit of culturele achtergrond.’

Het voordeel aan de March for Science is dat protestborden extreem goed in beeld worden gevangen. Lucky for us want de slogans zijn werkelijk fantastisch. Een van de beste is die van een ‘alternative cat’, jawel: een hond.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.