De mooiste kantoren van Nederland: Nuon - Vance

Nu aan het lezen

De mooiste kantoren van Nederland: Nuon

De mooiste kantoren van Nederland: Nuon

Helpt een mooie omgeving bij het bedenken van creatieve ideeën? Zorgt een lekkere en gezellige lunch voor extra motivatie en hoe is het om elke dag te werken in een gebouw dat soms lijkt op een museum of speeltuin in plaats van een kantoor? Om de proef op de som te nemen gingen wij een kijkje nemen in de mooiste kantoren van Nederland. We geven je elke week een inkijkje in deze kantoren zodat je weet hoe het voelt om er te werken. Deze week waren we te gast bij het Nederlandse nutsbedrijf: Nuon.

De meeste mensen worden niet meteen warm als ze denken aan een energieleverancier. De werknemers en onze gastvrouwen, Laurine De Bruin (Business Improvement Advisor) en woordvoerdster Ariane Volz denken er anders over. Voor hun is het elke dag weer feest om hun mooie kantoor binnen te komen. “We mogen thuis werken wanneer we willen, maar ik word echt elke ochtend gelukkig als ik hier binnen stap”, vertelt Ariane ons.

Scandinavische stijl

En dat het een aangename werkplek is, merken wij ook meteen als we ontvangen worden aan de receptie. Het eerste wat we zien is namelijk een grote muur behangen met planten. “Ik heb zelf niets met planten” geeft Ariane toe. “Planten zorgen voor een bepaalde sfeer als je binnenkomt. Verder ga je enkel in de lunchruimte planten tegenkomen in het gebouw. Het voegt wel een stukje duurzaamheid toe aan ons kantoor, maar het mocht niet overheersend zijn.” legt Laurine verder uit.

Nuon-ingang
Foto: Justin Livesey

Nuon is in 2009 overgenomen door het Zweedse Vattenfall en dat merk je ook in de inrichting van het gebouw. Hiermee bedoel ik niet dat het eruit ziet alsof het zo uit een IKEA-catalogus komt, maar wel dat er goed is nagedacht over de ruimte, het licht en een minimalistische inrichting.

Nuon-ingang-windmolen
Foto: Justin Livesey

Lunch tussen de energiebronnen

Naast de windmolenwiek die in de ontvangsthal hangt, zien we ook in de lunchruimte verwijzingen naar energie terugkomen. “De lunchruimte is bijvoorbeeld opgedeeld in vier verschillende delen die verwijzen naar de vier elementen waar wij energie uit halen: steenkool, gas, wind en biomassa”, zegt Laurine terwijl ze ons een uitgebreide rondleiding geeft.

Nuon-lunchruimte-scandinavische-stijl
Foto: Justin Livesey

De zwarte metalen lampen zijn een subtiele verwijzing naar steenkool, terwijl de bollen die je hieronder ziet, refereren naar gas. “Gek genoeg is het steenkooldeel het minst populaire bij de collega’s.” Misschien heeft dat wel iets te maken met het feit dat het ook de minst milieuvriendelijk energiebron is, want aan de gezelligheid ligt het zeker niet.

Nuon-lunchruimte-scandinavische-stijl
Foto: Justin Livesey

In het wind-gedeelte zit je niet alleen onder mooie lampen, die windmolens moeten voorstellen. Je zit er ook naast de grote ramen waar steeds veel licht naar binnen schijnt en je uitkijkt op wat ze de Teletubie-heuvel noemen bij Nuon.

Nuon-lunchruimte-scandinavische-stijl
Foto: Justin Livesey

Hoewel het allemaal leuke plekken zijn in de lunchruimte, is geen enkele ruimte zo populair als het achterste gedeelte dat gelinkt is aan biomassa. “Dit is samen met de inkomhal de enige plaats in het gebouw waar je planten zal tegenkomen en is volledig met hout gedecoreerd.”

Nuon-lunchruimte-scandinavische-stijl
Foto: Justin Livesey

Clean desk policy en flexplekken

Terwijl we onze rondleiding verder zetten, is er iets wat me meteen opvalt aan de bureau’s: elk bureau is zo schoon dat het eruit ziet alsof er nooit gewerkt wordt. “Dat komt omdat we een clean desk policy hanteren binnen het bedrijf. Als je langer dan 2 uur van je werkplek weggaat, dien je die achter te laten zoals je hem hebt gevonden.”

Nuon-office-clean-desk-policy
Foto: Justin Livesey
Nuon-office-clean-desk-policy
Foto: Justin Livesey

“We hebben ook geen vaste werkplekken in het kantoor. Iedereen kan werken waar hij wilt en waar er plaats is natuurlijk. Zelf onze CEO heeft geen eigen kantoor. Zo kan iedereen elke dag opnieuw de werkplek kiezen die past bij het werk dat gedaan moet worden.” vertelt Ariane terwijl ze de plek opruimt waar we net thee dronken.

Nuon-office-clean-desk-policy
Foto: Justin Livesey

Ik vraag me luidop af of hier nooit problemen mee zijn, aangezien sommige mensen liever steeds op hetzelfde plaatsje zitten, maar Ariane verzekert me dat die mensen ook gerespecteerd worden en hun plaatsje dan ook vrij blijft tot wanneer zij dit hebben ingenomen.

Nuon-office-clean-desk-policy
Foto: Justin Livesey

Het gebouw straalt energie uit

Dat energie belangrijk is voor Nuon hebben we ondertussen al begrepen. Het is niet alleen hun bron van inkomsten, maar je ziet dat er verantwoordelijk met energie wordt omgesprongen. Grote ramen om licht te besparen, deuren die open gaan door sensoren en zelf de locatie -vlak naast het station Amsterdam Bijlmer Arena- is ecologisch verantwoord. Een goed voorbeeld als energieleverancier naar haar klanten.

Nuon-office-energie
Foto: Justin Livesey

Nuon-office-energieFoto: Justin Livesey

Een andere -eerder grappige- verwijzing naar energie en elektriciteit zijn de namen van de vergaderruimtes. Joule, Thompson, Einstein, Pascal,… waren allemaal baanbrekende wetenschappers en worden daarom geeërd bij Nuon door op de deuren van de vergderruimtes te staan.

Nuon-office-clean-desk-policy
Foto: Justin Livesey

Om de rondleiding af te sluiten, worden we nog meegenomen naar de skylounge. Terwijl we onze ogen bijna uitkijken op het mooie uitzicht sluit Laurine onze rondleiding af: “Dit was vroeger een restaurant, maar dat werd niet vaak gebruikt, dus hebben we het omgetoverd naar een conferentieruimte. Hier worden nu veel events gehouden en is ook één van mijn favoriete plaatsen om met het team dingen te bespreken.”

Nuon-office-energie
Foto: Justin Livesey
Nuon-office-energie
Foto: Justin Livesey

Meld je aan voor de nieuwsbrief.