Onverschillige Trump leidt tot massa-opstapronde in de hiv/aids-adviesraad - Vance

Nu aan het lezen

Onverschillige Trump leidt tot massa-opstapronde in de hiv/aids-adviesraad

Het Witte Huis, Nov. 30, 2010,voorafgaand World AIDS Day. (Official White House Photo by Lawrence Jackson)

Onverschillige Trump leidt tot massa-opstapronde in de hiv/aids-adviesraad

Zes leden van de in totaal 21 tellende presidentiële hiv/aids adviesraad PACHA hebben ontslag genomen. Ze zijn woedend over de conservatieve en geringe gezondheidsmaatregelen en het gebrek aan goed beleid in hun vakgebied. De absolute onverschilligheid van president Trump is reden om op te stappen. De vertrekkende leden behartigden al jaren de belangen van Amerikanen die lijden aan aids of hiv.

PACHA is sinds 1995 een adviesorgaan voor de overheid. Sinds het aantreden van Trump in januari zijn de onderwerpen aids en hiv genegeerd, aldus de vertrekkende leden van de adviesraad. In een brief schrijven zij dat er geen vergaderingen meer plaatsvonden of ontmoetingen met betrokken partijen. Gevaarlijk zeggen ze, ten tijden van de huidige epidemie. “Het zal veel meer geld en moeite kosten de schade achteraf te herzien, wanneer talloze mensen de dupe zijn geworden van dit schadelijke beleid.”

Impeachment

Het zelfgekozen ontslag is de zoveelste smet op de prille politieke carriere van Trump. Sinds het aantreden van Trump in het Witte Huis op 20 januari zijn er nog veel zaken waar geen of weinig aandacht aan is besteed. In de afscheidsbrief dat tevens geld als statement jegens Trump en zijn administratie, schrijven de voormalige pacha-leden:

“Als strijders voor mensen met hiv, hebben we ons leven gewijd aan het strijden tegen deze ziekte en we voelen niet langer dat we dat effectief kunnen doen binnen een adviesorgaan van een president die het simpelweg niets kan schelen.”

Way to go, schrijven Twitteraars en tegenstanders van Trumps rigoureuze en omstreden maatregelen en budgettaire kortingen. De ontslagronde is nog een stap dichterbij een impeachment (afzetting, red.) van de huidige president van de Verenigde Staten, menen sommigen.

Nieuwe strategie

PACHA ontstond onder de toenmalige president Clinton om aanbevelingen te kunnen doen voor de voortdurende aids-epidemie. Onder Obama lukt het de raad om een nieuwe nationale strategie te smeden, met als de doel infecties te verminderen en toegang tot hulp te bieden.

De groep van zes legt uit dat ze het er niet bij laten zitten. Ze zien het als meer effectief om van buitenaf te werken in plaats van binnen een adviesorgaan voor de regering met wie ze nog nooit een ontmoeting hebben gehad. Met druk van buitenaf hopen ze leden van het congres te laten luisteren naar (ervarings)deskundigen en professionals terwijl ze het gezondheidssysteem hervormen.

De brief van de zes vertrekkende leden, lees je hier

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.