Deze levensechte Scarlett Johansson robot is het begin van de robotisering - Vance

Nu aan het lezen

Deze levensechte Scarlett Johansson robot is het begin van de robotisering

Deze levensechte Scarlett Johansson robot is het begin van de robotisering

Met 3D-printers komt het steeds dichterbij dat wij als consumenten onze eigen producten kunnen maken. Ricky Ma, een architect uit Hong Kong, droomde er al zijn hele leven van om een robot te bouwen. Anderhalf jaar later en 50 duizend dollar verder, heeft hij een levensechte Scarlett Johansson gebouwd die antwoord geeft op vragen. Klinkt eng!

Ma heeft de robot Mark 1 genoemd, omdat hij niet de naam wilde prijs geven welke Hollywood-ster hij had na gebouwd. Iedereen die een beetje kennis van films en Hollywood-sterren heeft, kan zien dat dit Scarlett Johansson is. Hij bouwde de robot op zijn balkon met een 3D-printer en software die hij zichzelf had aangeleerd.

De robot kan haar hoofd, armen en benen bewegen. Ook kan ze haar gezicht bewegen, bijvoorbeeld als ze een complimentje krijgt. Dan glimlacht ze en zegt dankjewel. Ma hoopt dat er een investeerder is die zijn robot wil kopen en in hem investeert zodat hij nog meer robots kan maken. Ook wil hij een boek schrijven om andere enthousiastelingen te helpen.

Twijfels

Buiten dat ik deze ontwikkeling fascinerend vind, heb ik hier ook wel een beetje mijn twijfels bij. Stel je nou voor dat een man niet de vrouw kan krijgen die hij wil en haar vervolgens namaakt. Dat is echt creepy.

Is het überhaupt wel legaal om iemand met een 3D-printer na te maken? En dan ook iemand die praat, beweegt en lacht? “Als Ma hier geld mee gaat verdienen en er dus een commercieel product van maakt, dan kan Scarlett Johansson hem aanklagen”, zegt Ryan Calo, professor in recht aan de Universiteit van Washington tegen Wired.

“Er is een twijfel over mogelijk dat wanneer de techniek om robots te maken voor iedereen bereikbaar is, we een toename zien in het maken van bijvoorbeeld een Kim Kardashian”, zegt de Ohio State University professor in recht, Margot Kaminski.

“En er is bij mij ook geen twijfel dat deze robots mannen zullen worden. Siri is een vrouw, Cortana is een vrouw; als robots ontwikkelt worden om arbeid uit te voeren of persoonlijke assistentes te worden, dan is er een grote kans dat dit vrouwen zullen zijn.”

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.