Deze miniscule elektronen gaan misschien de watercrisis oplossen

Nu aan het lezen

Deze minuscule elektronen gaan misschien de watercrisis oplossen

Deze minuscule elektronen gaan misschien de watercrisis oplossen

De onderzoeker Mainak Majumder heeft een manier gevonden waarbij minuscule elektronen gebruikt kunnen worden om ons water te filteren. Volgens Majumder kan dit een oplossing bieden voor de watercrisis in de wereld, waar we al eerder over schreven. Volgens velen is de vraag naar water in 2030 namelijk 40 procent keer hoger dan dat er schoon water beschikbaar is.

De minuscule deeltjes worden ‘grafeen’ genoemd en zijn 1 miljoen keer dunner dan een stuk papier. Grafeen was al een bekend materiaal in het filteren van water, maar deze methodes waren altijd veel te duur om ook echt in productie te kunnen nemen.

Majumder, die ondertussen zeven jaar onderzoek doet naar grafeen, heeft nu een manier gevonden waarop het materiaal goedkoop gebruikt kan worden om water te filteren. Door een speciale techniek hebben ze unieke filters van het materiaal weten te maken dat op hoge snelheid chemicaliën en bacteriën uit het water kan filteren. Volgens Majumder zorgt het nieuwe filter ervoor dat er tot acht keer sneller water kan worden gefilterd dan de commerciële techniek die momenteel wordt gebruikt.

640f1b35b0bd439d9e5540c90e43ab25

Naast de filters die de onderzoekers wisten te maken om het water te filteren van bacteriën en chemicaliën, hebben ze ook een soort magisch zand gemaakt. Ook dit product bevat grafeen en is in staat om olie te kunnen filteren. Daarnaast onderzoeken ze ook nog de mogelijkheden om energie op te slaan door middel van grafeen.

Of het nieuwe filter ook echt een oplossing biedt tegen de watercrisis, is de vraag. De onderzoekers proberen momenteel in ieder geval geld bijeen te krijgen om de techniek ook echt in productie te kunnen nemen laat Mashable weten.

Tosca (22) is blogger en afstudeerder bij OKGO Media. Gefascineerd door de snelle technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.