Voorbij de clichés: deze digital nomads deelden hun geheimen met ons

Nu aan het lezen

Voorbij de clichés: deze digital nomads deelden drie maanden lang hun geheimen met ons

Voorbij de clichés: deze digital nomads deelden drie maanden lang hun geheimen met ons

Terwijl de eerste blaadjes vallen en het zonlicht meer oranjetinten vertoont, nemen we afscheid van een manier van leven die van iedereen een zonnekind maakt. De zomer hoeft niet je favoriete seizoen te zijn om ervan te genieten. Warmere temperaturen en vakanties maken nu eenmaal dat je anders in het leven staat dan wanneer de winterse donkerte om half 5 ’s middags al inklokt.

Dat voeten in het strand niet alleen gebonden zijn aan één miezerig Hollands seizoen, blijkt uit de talloze reizen die we ondernemen. Terwijl de meeste van ons zich in de ochtendvrieskou losmaken van hun warme deken, reist een deel van de bevolking er ’s winters wellustig op los.

Geld verdienen

Hoe dan, vraag je je af als je bibberend je Instagramfeed overgaat. Moeten zij niet werken? Het antwoord is heel simpel: dat moeten ze. Maar hoe ze dat doen, is geheel in eigen stijl.

Elke woensdag schreven wij de afgelopen maanden over de meest spraakmakende digitale nomaden van Nederland. Man, vrouw, jong en oud. Zodra een aflevering online stond, zagen we de kijkcijfers omhooggaan richting de stukken over verre oorden en weinig bezittingen. Het is zinnenprikkelend, jaloersmakend.

Clichés

Dat beeld bleef overeind ook nadat de moderne nomaden benadrukten dat het wel hard werken is, met je rugzak de wereld over zonder vaste verblijfplaats. Maar het intense enthousiasme en de bevlogenheid maken dat je niet anders kan dan mijmeren over een bestaan aan de andere kant van de wereld.

De belangrijkste lessen deelden deze nomaden met ons. Dat het niet hoeft, en waarschijnlijk ook niet voor iedereen is weggelegd, maar wel kan: je brood verdienen met je rugzak op je rug. Eigenlijk te fenomenaal voor woorden.

De beste tips

De mensen die ik sprak varieerden van begin twintig tot eind vijftig. Hun voertuigen wisselden van bus tot fiets en hun doelen liepen uiteen van rust tot onrust.

Een ding is duidelijk: ons kleine kikkerlandje is een boel avonturiers rijk. De meesten hebben een grote schare digitale volgers en leggen hun reizen van dag tot dag vast. Dat niet overal ter wereld de Wifi zo goed is als in een Starbucks, blijkt wel. De handige gear, apps en toepassingen die deze beroepsreizigers hadden  geadopteerd helpen daarbij.

1. Gear

Voor de één is Google Maps heilig tijdens een reis. Het is ontzettend handig om vanuit je hotel met wifi een route te stippelen en die offline te kunnen volgen door gps, zegt visual storyteller Hannah Sophia. “Hoewel de charme van een kaart ook te gek is.”

In diezelfde categorie blijkt de app Galileo onmisbaar. Voor de mensen die hem niet kennen: het is een soort offline Google maps waarbij je al je favoriete gevonden plekken kunt markeren, waar je de favoriete plekken van je vrienden in mee kunt nemen.

By far de meestgenoemde app van digitale nomaden is Instagram. En dan met name de stories, zegt digitaal strateeg Alex Malone van Meetings in the Sun. Zij gebruikt de Instastories ook om een soort behind the scenes te delen over hoe haar leven als digital nomad er nou precies uit ziet en hoe ze bepaalde dingen aanpakt.

Onmisbaar zijn verder een goede smartphone, camera (soms met wisselende lenzen) én een statief of selfie-stick. Yes, hoe gênant dan ook: als een vlog je naamsbekendheid kan opleveren en je daarmee nog meer reizen kan ondernemen, waarom niet?

2. Budget

Hoe betaal je alle tickets, verblijfkosten en een toeristische trektocht her en der? Qua budget is het simpel: maak gebruik van loyaliteitsprogramma’s voor de vluchten waardoor een businessclass ticket ook onder de 1000,- euro kan blijven, dat tipt reizend fotograaf Chris. “Hetzelfde geldt voor hotels en de verkoop van bestemmingfoto’s levert voldoende op voor de rest.”

Reizen buiten de hoogseizoenen en het van tickets als er een goede deal voorbij komt, biedt ook soelaas. Een avontuurlijke mindset is daarbij wel een vereiste. “Soms kies ik gewoon een ticket voor een goede prijs en lees ik pas later wat de exacte bestemming is:, zegt Serge, founder van LiveLikeTom.com en creative director bij een marketing agency.

Dat reizen en geld verdienen niet altijd eenvoudig is, bewijst Robert van Weperen die op zijn fiets de wereld over gaat. “Lang geleden was reisjournalistiek mijn werk. Anno 2017 is er geen droog brood meer in te verdienen en heb ik van mijn werk mijn hobby gemaakt. Mijn schatrijke ex betaalt de rekeningen.”

3. Tijd

Waar haal je de tijd vandaan om te reizen, hoor ik je zeggen. De meeste digital nomads verklaren dat jarenlange reizen niet nodig zijn voor het echte reizigersgevoel. Dagen en weekendjes weg bieden prima alternatief. Wil je structureel op pad zijn, dan is het wel van belang je werk te verenigen met je levensvisie.

Zo zegt visual storyteller Sophia Bakels: “Ik zorg dat ik al het werk dat ik kan doen overal ter wereld kan doen.”

Serge, reisblogger en creative, vroeg een paar keer in plaats van loonsverhoging, om minder te werken voor hetzelfde geld. Toen hij zijn huidige baan kreeg, liet hij vastleggen dat hij onbeperkt onbetaald verlof mag opnemen, mits zijn werk het toelaat.

 

4. Gezelschap?

Ja en nee. Niet elke reiziger doet dit in gezelschap van anderen. Het overgrote deel van de geïnterviewde reizigers gaf aan zowel solo reizen te ondernemen als tripjes met vrienden, familie en geliefden.

De reden: het geluk schijnt geschapen te zijn om te worden gedeeld. Hoe tof is het om je baby te zien opgroeien in je camper, of met je beste vriendin de jungle te ontdekken?

Omdat veel van de nomads onderweg werken, werden solo-tripjes ook zeker gewaardeerd. Daarnaast bleek het vaak een goed moment voor wat soul-searching, best goed te doen in afzondering.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.