Dit gaat er voor jou veranderen door de nieuwe donorwet

Nu aan het lezen

Dit gaat er voor jou veranderen door de nieuwe donorwet

Dit gaat er voor jou veranderen door de nieuwe donorwet

Het was even spannend wat er ging gebeuren met de nieuwe donorwet, maar uiteindelijk is er toch een meerderheid gekomen. En deze meerderheid in de Eerste Kamer heeft ervoor gezorgd dat iedereen straks automatisch donor is. Wil je dit niet zijn? Dan kun je dit gewoon aangeven, in plaats van dat je nu aan moet geven om wel donor te zijn.

Het wetsvoorstel van Pia Dijkstra kreeg vorig jaar een krappe meerderheid in de Tweede Kamer: 75 stemmen voor, en 74 tegen. Vandaag werd er in de Eerste Kamer gestemd. En ook hier is een krappe meerderheid gehaald, namelijk 38 stemmen voor en 36 tegen. Maar wat gaat er nu precies veranderen?

De nieuwe donorwet

Als er nu iemand overlijdt en diegene heeft niet aangegeven of-ie donor wilt zijn of niet, dan beslissen de nabestaanden hierover. Dat is vaak een moeilijke keuze in een zware periode. Als je bij de nieuwe donorwet geen keuze maakt, dan ben je automatisch donor.

Je hoeft niet bang te zijn dat je zomaar donor bent terwijl je dit eigenlijk niet wilt. Bij de nieuwe donorwet, die in juli 2020 pas ingaat, krijg je eerst een oproep om je te registreren als donor. Dit wordt ook wel ‘geen bezwaar’ genoemd. Als je hier niet op reageert, krijg je zes weken later herinnering om je alsnog aan te melden als donor. Reageer je hier dan weer niet op, dan sta je automatisch in het systeem als ‘geen bezwaar’. Dat betekent dat jij geen bezwaar maakt dat jouw organen als donor worden gebruikt wanneer je komt te overlijden. Dit kun je natuurlijk altijd nog veranderen. Daarnaast blijft het overleg met de nabestaanden ook gewoon. Dus als zij absoluut niet willen dat degene die is overleden donor wordt, dan gebeurt dit ook niet.

Voor of tegen?

Niet iedereen is voor deze nieuwe wet, dat blijkt in ieder geval al uit de krappe meerderheid die het steeds behaald. Maar op dit moment heeft 60 procent van de Nederlanders nog niet aangegeven of zij wel of geen donor willen zijn. Volgens Hoogleraar psychologie Gerjo Kok moet er nog veel voorlichting gegeven worden over deze nieuwe wet. Hij ziet liever een echte ‘ja’ of ‘nee’, dan een vage ‘geen bezwaar’.

Daarnaast wordt er volgens klinisch ethicus Erwin Kompanje nu te veel gericht op de ontvanger van een donor. Terwijl het voor de nabestaanden van iemand die nog maar net is overleden juist heel heftig is. Hij vindt dan ook dat iedereen beter geïnformeerd moet worden over hoe het is als iemand hersendood is. Daarnaast vertelt hij dat het de kans op het juiste donororgaan heel klein is. Juist omdat de Nederlandse zorg zo goed is. Want een gezonde donor krijg je alleen als iemand hersendood is, of in het ziekenhuis overlijdt. De kans op de juiste donor is daarom maar 1 op 200.

Dit wil niet zeggen dat het overbodig is om donor te zijn. Het heeft namelijk ontzettend veel positieve impact op degene die met het juiste donororgaan gered wordt. Daarnaast is het voor de nabestaanden ook vaak een troostende gedachte dat iemand na zijn dood nog zoveel heeft kunnen betekenen voor iemand anders.

Hoe denk jij over de nieuwe donorwet? Laat het ons weten via onze Facebookpagina.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.