Vergeet mij Niet: Zo is het om asielkind te zijn

Nu aan het lezen

Vergeet mij Niet: Documentaire laat je zien hoe het is om een asielkind in Nederland te zijn

Vergeet mij Niet: Documentaire laat je zien hoe het is om een asielkind in Nederland te zijn

Gisteravond werd de documentaire Vergeet mij Niet op NPO2 uitgezonden. Deze documentaire laat zien wat het is om als vluchtelingenkind naar Nederland te komen en hier naar school te gaan. Op OBS De Verrekijker in Katwijk zitten kinderen waarvan hun ouders uitgeprocedeerde asielzoekers zijn. De school is onderdeel van andere GLO-scholen, die vlakbij een locatie van het COA staan.

De kinderen komen vaak getraumatiseerd aan in Nederland. Na al het oorlogsgeweld hebben ze behoefte aan veiligheid. Ze zijn blij dat ze naar school kunnen en met andere kinderen kunnen spelen. Helaas hangt er tijdens het rustige leven dat in Nederland opgebouwd wordt, een constante dreiging boven het hoofd. De dreiging dat ze terug moeten naar het land waaruit ze zijn gevlucht.

Op school leren ze Nederlands, rekenen, puzzelen en praten ze over Sinterklaas. Ze maken nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. De onderwijzers op de school weten niet wanneer iemand wordt uitgezet. Zo vertelt een jongen aan zijn klas dat Zishan die ochtend met de politie mee moest. De jongen heeft het allemaal zien gebeuren. “Ze deden zo’n ding achter hun rug en de politie bracht hen naar hun eigen land.” De klas zingt een liedje: “Dag Zishan, dag Zishan, wat fijn dat jij er was.”

Aan de muur hangen foto’s van kinderen die zijn teruggestuurd naar hun eigen land. De kinderen die weggaan, moeten plaatsmaken voor nieuwe kinderen. Zolang er geen nieuwe klaslokalen aan het gebouw worden toegevoegd, kan het bestuur geen nieuwe kinderen aannemen. Al deze kinderen weten dat zij de volgende kunnen zijn om uitgezet te worden. Maar voor zolang het duurt kunnen zij zich weer even kind voelen en het allerbelangrijkst, zich weer even veilig voelen.

Twitter

Op Twitter leefden vele mensen met de kinderen en leerkrachten mee.

Bekijk de hele documentaire Vergeet mij Niet hier.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.