3 x hoe jongeren Nationale Dodenherdenking in leven houden

Nu aan het lezen

3 x hoe jongeren Nationale Dodenherdenking in leven houden

3 x hoe jongeren Nationale Dodenherdenking in leven houden

In heel Nederland wordt vandaag stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Om 20:00 uur twee minuten stil zijn, dat doet bijna iedereen tijdens Nationale Dodenherdenking. Maar wat als je je meer wilt doen op 4 mei?

Een audiotour op de begraafplaats

Voor veel mensen is de Tweede Wereldoorlog maar moeilijk voor te stellen. De gruwelijkheden die mensen meemaakten tussen 1940 en 1945, blijven ondanks herdenkingen abstract. Een audiotour op de begraafplaats van Margraten, in het zuidelijkste puntje van Limburg, helpt bezoekers een beter beeld te krijgen van de hier begraven 8301 Amerikaanse soldaten die omkwamen bij de bevrijding van Europa.

Via hervonden documenten en getuigenissen van familie en adoptanten, is gereconstrueerd wie een aantal van hen waren en hoe zij op de begraafplaats terecht gekomen zijn. Hadden wij in hun schoenen gestaan, hadden wij hun keuzes gemaakt? Bijzonder: naast de helft van de graven is een foto te zien van de soldaat. Sebastiaan (25) gaf de graven een gezicht. Lees zijn verhaal bij de NOS hier.

Oorlog of een game?

Professioneel streamer Shanna (25) en studenten Lorenzo (21) en Niels (20) zijn gek op schietspelletjes. Voor hun werk of ter ontspanning bestormen zij vanachter de console de stranden van Normandië, luid juichend als ze weer een Duitse tegenstander hebben uitgeschakeld. En als ze zelf sneuvelen, hebben ze altijd een tweede leven.

In tv-programma Operatie D-Day treden de gamers in de voetsporen van een geallieerde 20-jarige soldaat die 74 jaar geleden vocht voor onze vrijheid. Welke gevaren kwam hij op zijn weg tegen? En heeft hij het uiteindelijk gered tot de bevrijding? Aan de gamers de taak om uit te vinden en te ervaren hoe het is om écht ‘oorlogje’ te ‘spelen’.

Vrijdag 4 mei, 22.00 uur, NPO 1

Jongerenherdenking

De Nationale Dodenherdenking op de Dam is bedoeld voor iedereen. Toch zijn er doelgroepen die herdenken op een andere manier inrichten. Een die beter bij hen past. Dan ben je aan het goede adres bij de tweede Nationale Jongerenherdenking van Nederland. Vorig jaar afgetrapt door rapper Akwasi in Rotterdam, kun je dit jaar terecht in drie Nederlandse steden (Rotterdam, Roosendaal, Amsterdam) voor een herdenking speciaal gericht op jongeren van 12 tot 18.

Foto: NTR 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.