Drie manieren om aan te geven dat je flexibel wilt werken

Nu aan het lezen

Drie manieren om bij je sollicitatie aan te geven dat je flexibel wilt werken

Drie manieren om bij je sollicitatie aan te geven dat je flexibel wilt werken

Volgens Dan Schawbel blijkt ‘flexibiliteit’ steeds meer een vereiste te zijn tijdens sollicitaties. Bijna de helft van alle baanzoekers gaf ‘flexibiliteit’ aan als belangrijkste aspect. Ook Laura Vanderkam, auteur van het boek  ‘I know how she does it: How Succesvol Women Make te Most of Their Time’, ondervond in een onderzoek onder onder vrouwen die boven modaal verdienen, dat hun persoonlijke leven steeds meer vervlocht met hun baan. Ze namen bijvoorbeeld telefoontjes aan wanneer de kinderen in bed lagen en schreven rapporten in het weekend.

Maar hoe kun je nu in een sollicitatie nagaan of de baan geschikt is voor jouw specifieke situatie, zonder al te persoonlijk te worden of het bedrijf af te schrikken? Mashable zette daarvoor drie handige tips voor je op een rijtje:

1.Wanneer je een sollicitatiebrief schrijft

Je sollicitatiebrief en cv verzorgen natuurlijk de eerste indruk. Het is daarom belangrijk om hierin je kwaliteiten te benoemen en te laten weten waarom jij een aanwinst bent voor het bedrijf.

Laat in de sollicitatiebrief  zoveel mogelijk je voorkeuren voor flexibel werken achterwege. Zelfs een zin als ‘Ik ben in het bijzonder geïnteresseerd in de flexibele werkplek-cultuur die jullie aanbieden’ kan het bedrijf al afschrikken. Niemand wil namelijk een werknemer die het liefst zo snel mogelijk weer uitklokt op het werk.

2. Tijdens je sollicitatiegesprek

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek blijkt dat er een wederzijdse interesse is. Je kunt daarom iets opener zijn, maar je moet niet vergeten dat je waarschijnlijk niet de enige bent die op gesprek komt en je de baan nog niet hebt.

Het blijkt dat een interviewer het snelst afknapt op een sollicitant wanneer deze te snel persoonlijk wordt. Net als in de brief kun je jezelf het beste focussen op het het vertellen welke bijdrage jij kunt leveren aan het bedrijf.

Je hoeft echter geen gesloten boek te zijn, maar houdt je antwoorden proffesioneel en zorg dat ze iets toevoegen. Wanneer je de kans krijgt om vragen te stellen is het een goed moment om inzicht te krijgen in de bedrijfsstructuur en flexibiliteit. Zijn er bijvoorbeeld mensen die vanuit huis werken?

Houd in de gaten dat het om de balans draait. Wanneer je je teveel focust met de vragen op bijvoorbeeld de mogelijkheden voor flexibel werken kan dit een werkgever ook afschrikken. Wees gewoon geïnteresseerd.

3. Wanneer je een aanbod wordt gedaan

Het beste moment om je ‘flexibiliteitsvraag’ aan bod te laten komen lijkt tijdens het bespreken van je contract te zijn. Het bedrijf geeft namelijk aan jou graag aan te nemen en zal graag een regeling treffen die jullie beide gelukkig maakt. Voor het bedrijf zijn dat de kwaliteiten waarmee jij het bedrijf verder mee kan brengen en voor jou zijn is dat een flexibele werktijd.

De beste tijd om hier over te onderhandelen is dus nadat je een aanbod is gedaan, maar voordat je het contract ondertekent. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je graag elke maandag vanuit huis werkt en dit in je contract laten zetten.

Tosca (22) is blogger en afstudeerder bij OKGO Media. Gefascineerd door de snelle technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.