Duurzaamheid ten top: dit bedrijf tovert PET-flesjes om in stoelen - Vance

Nu aan het lezen

Duurzaamheid ten top: dit bedrijf tovert PET-flesjes om in stoelen

Duurzaamheid ten top: dit bedrijf tovert PET-flesjes om in stoelen

Anno nu zou duurzaamheid hoog op de agenda van menig bedrijf moeten staan. Toch is dit niet altijd het geval. Ondertussen warmt de aarde verder op, wordt de plastic soep in de oceaan alsmaar groter en puilt de afvalstapel uit. Tijd om eens creatief na te gaan denken over recycle-bare oplossingen.

Duurzame peuken

Tegenwoordig kan je een tas van stoelriemen kopen bij Freitag en je outfit scoren bij de Episode. Maar op meubelgebied zijn er nog niet veel duurzame opties in aanbod. Het bedrijf Pentatonic brengt daar verandering in door te kijken naar de meest voorkomende vormen van afval: sigarettenpeuken, PET-flesjes en smartphone schermpjes.

Ze liggen overal bezaaid op straat en toch doen we niet veel met die uitgedrukte peukjes, tot nu. Jamie Hall en Johann Boedecker maakten er hun missie van afval te hergebruiken, zo vertelt het bedrijf aan Mashable: “Onze missie is de wereld in een circulaire economie te leiden.” De twee ondernemers werden bij elkaar gebracht door hun gedeelde frustratie jegens de overvloed aan afval. Zij bedachten een oplossingsgericht design waarbij troep wordt omgetoverd in iets praktisch, en het ziet er ook nog eens leuk uit.

pentatonic
‘Glas van smartphone schermpjes’ Foto: Pentatonic

Plastic upcycling

Hall en Boedecker werken samen met ’s werelds grootste afvalverwerkingsbedrijven. Samen selecteren zij op strategische wijze de beste materialen waar zij een ontwerp van kunnen maken. Zo hergebruikt Pentatonic niet alleen peuken maar ook smartphone schermpjes en verschillende plastics. Polyethyleen, ook wel bekend als het plastic van PET-flessen, is een zeer handig en buigzaam materiaal waar je goed stoelen-zittingen mee kan maken. De ondernemers gebruiken daarnaast polypropyleen, wat vaak in drankfles doppen gevonden wordt, als zwaarder component voor bijvoorbeeld tafelpoten.

Tijdens het productieproces worden er geen lijmen of andere schadelijke stoffen gebruikt. Hall en Boedecker noemen het recycling proces ook wel ‘plastic upcycling’. Dit begint vooral bij het verzamelen, wassen en sorteren van producten. Zie jij jezelf binnenkort uit een glas van smartphone schermpjes drinken? Pentatonic wil zijn eerste collectie in 2018 lanceren. Er hangt tot nu toe nog een aardig prijskaartje aan de voorwerpen, maar dat heb je al gauw bij iets dat niet van de IKEA is.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.