De berg e-waste in Azië is groter dan ooit - Vance

Nu aan het lezen

De berg e-waste in Azië is groter dan ooit

De berg e-waste in Azië is groter dan ooit

Hoe lang doe jij met je mobiel? En je laptop, tv of magnetron? Het hangt er waarschijnlijk van af hoe trendgevoelig je bent, maar ook hoeveel je te besteden hebt. En dat hangt dan weer samen met hoe het met de economie gaat. En een goed draaiende economie zorgt voor een stijgende lijn in ons koopgedrag.

Klinkt allemaal gezellig, maar dat is het niet voor afval, in dit geval elektronisch afval.

Groeiende afvalberg

De afvalberg van elektronische apparaten, e-waste genoemd, is er namelijk ook een stuk gezelliger op geworden. Alleen in dit geval niet in de positieve zin van het woord. Dankzij de beter draaiende economie is deze berg in Oost en Zuidoost-Azië namelijk met maar liefst 63 procent gegroeid in vijf jaar tijd!

Tenminste, als we het onderzoek van de United Nations University mogen geloven. Het onderzoek stelt dat deze toename neerkomt op een totaal van 12,3 miljoen ton e-waste in Azië. Zeg maar gerust een obese berg.

Onderzoek

Het onderzoek richtte zich op 12 landen, waaronder China, Japan, Taiwan, Thailand en Vietnam. In China kwam de groei tussen 2010 en 2015 neer op een verdubbeling. De gemiddelde e-waste-productie per inwoner was ongeveer 10 kilo in 2015.

Op dat vlak scoort Hong Kong het hoogste met 21,7 kilo per inwoner. Taiwan en Singapore scoren ook hoog. Vietnam en de Filipijnen produceren de minste afval.

e-waste

Europa en Amerika

Azië wordt in het onderzoek gezien als ‘de grootste producent van elektronisch afval. Maar per inwoner doet Azië het helemaal niet zo slecht ten opzichte van Europa en de VS. Deze werelddelen produceren per inwoner maar liefst vier keer zoveel afval per jaar, ongeveer 15,6 kilo.

Naast toenemende welvaart en groeiende vraag speelt de afname van de gebruikstijd een rol, aldus het onderzoek. Factoren als compatibiliteit van hardware en software zijn daarbij belangrijk, net als ‘productmode’. De groeiende hoeveelheid afval zou problematisch zijn voor landen zonder milieuvriendelijke recycling- en verwerkingsmogelijkheden.

Recycling

Het onderzoek geeft aan dat het elektronisch afval vaak illegaal wordt gedumpt, met milieuproblemen tot gevolg. Elektronica bevat namelijk vaak lood en zilver dat giftig is voor mensen en de aarde. Ook het verbranden van de producten kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Wat dat betreft doen Japan en Taiwan het goed. Volgens Tweakers begonnen zij al meer dan twintig jaar geleden met de invoering van speciale wetgeving.

Zien hoe het eraan toe gaat in Azië? Kijk deze reportage van CNN.

De foto bovenaan in Curtis Palmer en beschikbaar gesteld onder een Creative Commons-licentie.

Nena is 21 jaar en studeert Journalistiek in Tilburg. Ze houdt zich graag bezig met schrijven, film en fotografie. Mensen denken vaak dat ze aan het dromen is, maar in werkelijkheid bedenkt ze dan geniale creatieve producten. Of wat ze gaat eten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.