Een gebroken hart moeten we niet onderschatten: dit doet het met je - Vance

Nu aan het lezen

Een gebroken hart moeten we niet onderschatten: dit doet het met je

Een gebroken hart moeten we niet onderschatten: dit doet het met je

Het is iets wat ons zeer waarschijnlijk allemaal eens zal overkomen: een gebroken hart. Al is het van je kinderliefde, vakantieliefde of grote liefde waarmee je voor het eerst ging samenwonen. Niet meer kunnen eten, de hele dag door in tranen zijn en het gevoel hebben dat je hart eruit gerukt is. Uit onderzoek blijkt dat een gebroken hart daadwerkelijk invloed heeft op je hersenen en lichaam.

In het onderzoek, dat gepubliceerd is in het tijdschrift European Heart Journal, werd er dieper gekeken naar de gevolgen van een gebroken hart. Daaruit blijkt dat de stress die hierbij komt kijken, grote invloed heeft op je hersenen en lichaam.

Gebroken hart

De gevolgen van liefdesverdriet zorgen ervoor dat de hartspier plotseling verzwakt. Symptomen als pijn aan de borst en kortademig zijn spelen vaak op nadat iemand heftige emotionele stress ervaart. Dus na het overlijden van iemand of een relatiebreuk.

Voor het onderzoek werden 15 patiënten met deze emotionele stress onder een MRI scan bekeken en vergeleken met de scans van 39 gezonde patiënten. De onderzoekers bekeken drie hersengebieden die de emotionele verwerking, motivatie en het geheugen reguleren. Deze staan ook vaak in contact met elkaar en regelen dan ook de reactie op stress.

Het bleek dat de patiënten met een gebroken hart een soort storing hadden in deze drie hersengebieden. Deze delen van je hersenen die betrokken zijn bij je emoties, zijn ook de delen die omgaan met onbewuste lichaamsfuncties. Zoals bijvoorbeeld het kloppen van je hart. Het is daardoor mogelijk dat de effecten van een heftige emotionele gebeurtenis doorlopen van je brein naar je lichaam.

Link tussen emotionele en fysieke pijn

Liefdesverdriet werd al langer in verband gebracht met emotionele stress, maar nu kunnen de onderzoekers de verbinding tussen lichaam en geest daadwerkelijk bevestigen. Dat betekent dus dat er een link is tussen emotionele pijn en fysieke pijn in het hart.

Volgens professor Janice Kiecolt-Glaser is dit niet het enige wat we aan liefdesverdriet overhouden. Ze vertelt dat veel mensen in zo’n situatie van meerdere dingen last hebben, zoals ontstekingen in het lichaam, darmproblemen of een zwakker immuunsysteem hebben.

Uit dit onderzoek blijkt dus dat onze emoties een stuk grotere invloed hebben op onze lichamelijke gezondheid dan van te voren gedacht werd. Dat is dan ook de reden om zowel aan je mentale, als je fysieke gezondheid aandacht te besteden.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.