Er worden te vaak slechte wachtwoorden gekozen - Vance

Nu aan het lezen

Er worden te vaak slechte wachtwoorden gekozen

Er worden te vaak slechte wachtwoorden gekozen

Sinds de tijd van de computers, hebben we te maken met wachtwoorden. En hoewel een wachtwoord als ‘wachtwoord’ er vroeger nog wel mee door kon gaan, werkt dat nu helaas niet meer zo. Hackers zijn te slim geworden en wanneer jij een te makkelijk wachtwoord gebruikt, is dat kans groot dat jouw persoonlijke informatie binnen to time op straat ligt. Of door het digitale web blijft zweven. Maar hoe voorkom je dit dan? Volgens beveiligingsexpert moeten we gewoonweg af van de wachtwoorden.

Te makkelijke wachtwoorden

Ondanks alle waarschuwingen over slechte wachtwoorden, blijkt uit onderzoek dat mensen toch blijven kiezen voor gemakkelijke wachtwoorden. Beveiligingsexpert Lotte de Bruijn vertelt: “Mensen denken vaak dat dat een wachtwoord sterker wordt wanneer je tekens gebruikt, maar het zit hem toch echt in de lengte van een wachtwoord.”

Daarnaast gebruiken veel mensen hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites. Hierdoor maak je het voor hackers natuurlijk alleen maar makkelijker: als je ene wachtwoord ergens is gelekt, kunnen ze vrijwel overal in komen.

Alternatieven

Volgens beveiligingsonderzoeker Jelle Niemantsverdriet moet beveiliging beter snappen hoe mensen werken, in plaats van andersom. Maar een goed alternatief voor wachtwoorden is vrij lastig. Volgens Jelle zijn er wel wat opties, maar deze zijn niet altijd zo gebruiksvriendelijk en kosten in de meeste gevallen geld.

Toch zijn er een paar alternatieven die nu al gebruikt worden, zoals gezichtsherkenning en vingerafdruk om je telefoon te kunnen ontgrendelen. Kritiek hierop is dat je je vingerafdruk niet kan wijzigen. Dus als je vingerafdruk gelekt is, dan heb je een probleem. Al zal dat meer voor mensen gelden die bijvoorbeeld bij de geheime dienst werken.

Wat dan wel een goede oplossing is? Volgens Jelle zijn er verschillende apparaatjes die je in je laptop of computer kunt stoppen die fungeren als gebruikersnaam en wachtwoord. Zonder dat apparaatje kom je er dus niet in. Om te voorkomen dat iemand anders dan jouw gegevens kan stelen omdat je dit apparaatje per ongeluk ergens bent vergeten, kun je het nog extra beveiligen met bijvoorbeeld een app. Nadeel is wel dat je dit dingetje dus altijd bij je moet hebben.

Tips

Geen zin om andere dingen aan te moeten schaffen voor extra veiligheid? Zorg er dan voor dat je wachtwoord niet te hacken valt. Maak lange wachtwoorden, gebruik tekens en hoofdletters en zorg ervoor dat het niet te voor de hand liggend is. En, ook al is het misschien irritant, gebruik voor elke website een ander wachtwoord.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.